Ezredükre emlékeztek

A Magyar Honvédség 87. Bakony Harcihelikopter Ezredre emlékeztek október 9-én katonák és civilek Veszprémben a Táborállás parkban lévő emlékműnél.
 
 

Ezredükre emlékeztek

A Magyar Honvédség 87. Bakony Harcihelikopter Ezredre emlékeztek október 9-én katonák és civilek Veszprémben a Táborállás parkban lévő emlékműnél.
 
 
 
 
 

Ezredükre emlékeztek

A Magyar Honvédség 87. Bakony Harcihelikopter Ezredre emlékeztek október 9-én katonák és civilek Veszprémben a Táborállás parkban lévő emlékműnél.

Az ezred emlékművénél megjelent egykori munkatársakat Soós Lajos nyá. repülő alezredes a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprém Megyei Egyesületének elnöke köszöntötte.

Az ünnepi beszédet Horváth Alajos nyá. repülő őrnagy a Corvin Alapítvány elnöke tartotta. Beszédében hangsúlyozta, hogy ellentétben az eltelt évek beszédeivel, ahol az ezred története lett felelevenítve, most azokról a műszakiakról szeretne megemlékezni, akik lerakták a repülés biztosításának alapjait és az évtizedek alatt mozgásban tartották a repülést.

Biztosították a harckészültségi feladatok maradéktalan végrehajtását, és ha kellett részt vállaltak az árvíz elleni védelemben, vagy biztosították a pápa látogatás szállítási feladatait.

A kuratórium elnöke az ezred történetére jellemző eseményt osztott meg az ünnepség résztvevőivel: Az egyik karácsony előtt az ezred parancsnok az elöljárónak tett jelentésében kiemelte, hogy az ezred a kapott repülési időt az év során 99,6 százalékban teljesítette. Az elöljáró azt kifogásolta, hogy ez miért nem 100 százalék. A válasz erre az volt, hogy a karácsonyt követő napon 30 helikopter emelkedett fel és másnap a parancsnok jelentette a 100 százalékos feladat végrehajtást.

Horváth őrnagy kiemelte, hogy az ezred aranykora 1970-és 1990 között volt. Egy nemzedéknyi helikoptervezető került itt felkészítésre. Pilóták, akik nagyszerűen helyt álltak a külföldi missziókban, Afganisztánban és a Balkánon, de itthon is kiválóan teljesítették a feladataikat. Ugyanakkor jó látni azt is, hogy az országban a fejlesztések kapcsán napjainkban egyre több és korszerű helikopter áll hadrendbe.

Az ünnepi beszédet követően Szabó György alezredes protestáns tábori lelkész mondott imát és emlékezett meg az egykori ezred katonáiról. Figyelmeztetett arra, hogy az emlékezés egyben kötelezettség is. Elkötelezettség a volt munkatársakkal, bajtársakkal szemben.

Azokkal szemben, akik minden évszakban és időjárási körülmények között teljesítették a kötelességüket, a tudásuk legjavát adták. Imádkozzunk értük és azokért, akik már nem tudnak itt lenni. Emlékezzünk meg róluk, mert egyszer mi is emlékek leszünk.

Az ünnepség koszorúzással zárult, az emlékműnél a katonai és a társadalmi szervezetek képviselő helyezték el a megemlékezés virágait.

Az ünnepséget követő baráti megemlékezésen Simon-Jójárt Sándor nyugállományú repülő ezredes egykori ezredparancsnok, a MATASZ VME elnöke elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a hagyományápolás keretében az egyesületük két dolgot határozott el.

Egyrészt visszahozza Veszprémbe az ezred csapatzászlaját. Ez a Laczkó Dezső Múzeum segítségével elmúlt év őszén sikerült is és napjainkban a zászlót már a 3. számú Toborzó és Érdekvédelmi Központban őrzik.

Másik, hogy egy a repülőtéren szolgálatot teljesítő helikopter jöjjön vissza a szolgálati helyére. Ezt az emlékművet szerették volna 2018. december 1-én az ezred megalakulásának 60. évfordulóján felavatni. A helikopter még mindig Kecskeméten a hangárban lefestve, műszakilag előkészítve várakozik arra, hogy a város végre befogadja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.