Nem kímélte a toborzókat az időjárás

A „Toborzó Országfutás 2016” május 12-én meglehetősen rossz időjárási viszonyok között haladt át Veszprém megyén.
 
 

Nem kímélte a toborzókat az időjárás

A „Toborzó Országfutás 2016” május 12-én meglehetősen rossz időjárási viszonyok között haladt át Veszprém megyén.
 
 
 
 
 

Nem kímélte a toborzókat az időjárás

A „Toborzó Országfutás 2016” május 12-én meglehetősen rossz időjárási viszonyok között haladt át Veszprém megyén.

Az „országfutás” célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, valamint a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítésére. A rendezvényt a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága szervezte. A 2016 kilométeres váltófutás április 16-án a fővárosból indult el, érintik valamennyi megyét és a Honvédelem Napján május 21-én érkezik vissza a fővárosba.

A váltófutás tagjai május 12-én érték el Veszprém megyét és 12 települést érintve délután hat óra után Ősi községben adták át a stafétabotot a Fejér megyét képviselő toborzó katonáknak.

A katonák a rendezvény keretében megemlékeztek a magyar nemzet számára fontos történelmi eseményekről és az érintett megyék nevezetes helyszíneiről. Az eseménysorozat lehetőséget kínált arra is, hogy a futás során a települések lakosságával közösen emlékezzenek meg az elesett hőseink,valamint tekintettel az olimpiai évre tisztelegjenek a 2016. évi játékon résztvevő sportolóink előtt.

Ezen a napon a futók több település világháborús emlékműve előtt egy kis időre megálltak és az ott élőkkel közösen hajtottak fejet az elesett hősök emléke előtt.

Veszprémben az I. világháborús emlékműnél volt a központi megemlékezés. Az ünnepi beszédben elhangzott, hogy Veszprém városa mindkét háborúban jelentős erőkkel vette ki a részét. 1914 őszén a 31-es ezred katonái a galíciai fronton kerültek bevetésre. Ezen a fronton is heves összecsapások voltak, ahol szinte az ezred egész állománya megsemmisült.

Nincs arra pontos adat, hogy a front felszámolása után hányan érkezhettek vissza Veszprémbe, ahol a fogadtatásuk hűvösebb volt, mint télen a bakonyi szél. Pedig ezek a katonák csak elszenvedői voltak ennek a háborúnak. Ezért is elismerésre méltó az a kitartás és helytállás, amit a katonák a fronton tettek, amiért az utókornak kötelessége az emlékük előtt leróni a tiszteletét.

Az emlékművet megkoszorúzta Porga Gyula polgármester, Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott, valamint a Veszprémben lévő katonai szervezetek parancsnokai.

A váltófutás résztvevői fél kettőre érkeztek a Veszprém Aréna elé, ahol csatlakoztak hozzájuk az ott várakozó katonák, sportoló fiatalok, valamint a veszprémi iskolák tanulóinak képviselői. A váltófutás innen indult a rendezvény fő helyszínére, az Óváros térre.

A rendezvényre érkezőket az Óváros téren katonák, rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai várták, ahol bemutatták a szervezetüket, a feladataikat és a napi munkájukat. Közben a színpadon és a téren egymást váltották a műsorok és a katonai bemutatók.

A váltó tagjait Soós Gyula őrnagy parancsnok köszöntötte. Úgy ítélte meg, hogy a rendezvény sikeres volt, mert amelyik településen a váltó átment, az ott élők a katonákat nagy szeretettel és örömmel fogadták. Ezért nagyon fontosak az ilyen rendezvények a társadalom és a honvédség kapcsolatainak erősítésében.

A város vezetésének nevében Brányi Mária alpolgármester, valamint a védelmi bizottság képviseletében Takács Szabolcs kormánymegbízott kötött szalagot a katonák váltó botjára.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.