Az öt évet záró közgyűlés a városházán

A jelenlegi összetételben várhatóan az utolsó közgyűlését tartotta szeptember 26-án Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata.
 
 

Az öt évet záró közgyűlés a városházán

A jelenlegi összetételben várhatóan az utolsó közgyűlését tartotta szeptember 26-án Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata.
 
 
 
 
 

Az öt évet záró közgyűlés a városházán

A jelenlegi összetételben várhatóan az utolsó közgyűlését tartotta szeptember 26-án Veszprém Megyei Jogú Város önkormányzata.

A 16 napirendi pontot a képviselők három interpellációval, két napirend előtti kérdéssel, valamint négy napirend előtti felszólalással vezették fel.

A napi aktualitásnak megfelelően legnagyobb vitát kiváltó interpelláció a Királyszentistváni Regionális Hulladékkezelő Központ létjogosultságának kérdése volt. Hartmann Ferenc kérdése így szólt: „Mi lesz a gyakran környezetszennyező és jogszabályba ütköző módon működő, sokszor „leégett” királyszentistváni hulladékkezelő sorsa?”.

Az MSZP frakcióvezetőjének interpellációja így szólt: „Az egyre erősödő lakossági tiltakozások nyomán az országgyűlési választások közeledtével a fideszesek azt ígérték, hogy bezárják a telepet, máshova viszik a hulladékot. Mint kiderült ez csak kampányfogás volt. Igaz ekkor meg veszprémi hulladékátrakó állomás létesítésével is riogattak bennünket.

A hulladékkezelő újabb égése felerősítette a lakossági tiltakozást. Már Veszprém városközpontjában is tiltakozni fognak, követelve a hulladékkezelő azonnali bezárását.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, Mesterházy Attila országgyűlési képviselő „Mikor zárják be az Észak-Balatoni Regionális Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. királyszentistváni komplex hulladékkezelő központját,” című írásbeli kérdésére szeptember 11-én azt válaszolta, hogy „ A 2018-ban felmerült üzemeltetési problémák miatt a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. javasolta a lerakó működésének a felfüggesztését…… erre az érvényben lévő szerződéses jogviszony alapján a Társulás, mint megrendelő adhat utasítást”.

Az önkormányzati képviselő végezetül a polgármestert megkérdezte: „Támogatja-e a társulásban a tiltakozó települések lakóinak azon követelését, hogy a hulladékkezelő mielőbb bezárásra kerüljön?”

Porga gyula polgármester a válaszbeszédében elmondta, hogy nagyon sok feladat megoldásában és ebben az esetben is nagyon fontos a partnerség a környező településekkel. A hulladékkezelő 158 települést szolgál ki, itt dolgozzák fel ezeknek a településeknek a hulladékát.

A problémát csak a Társulási Tanács tagjainak egyetértésével lehet megoldani, mivel minden település egyforma súllyal –szavazattal- dönthet a hulladékkezelő ügyében. Veszprém ebben a kérdésben egyedül nem dönthet.

Hartmann Ferenc a polgármesteri választ nem fogadta el, mert elsődlegesen arra volt kíváncsi, hogy Veszprém város polgármesterének mi az álláspontja a demonstrációk miatt most már a várost is érintő kérdésben.

Ugyanebben a problémában tett fel kérdést Katanics Sándor DK képviselője Czaun Jánosnak, amelyben az Észak-Balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft kibővített tevékenységét kérdőjelezte meg és azt, hogy miért nem tárgyalnak a vezetők a tüntetőkkel.

Czaun János a kérdést azzal hárította el, hogy a kormányhivatal környezetvédelmi felülvizsgálatot rendelt el és ennek hatására az üzemeltető „ellenőrzött nyitottsággal” új programot indított el. Ezzel az utóbbi hónapokban minimálisra csökkentették a környező lakosságot ért környezeti terhelést. Ennek hatékonyságát támasztja alá az, hogy a nyár folyamán jelentősen csökkent a lakossági bejelentések száma.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.