Tartalékos katonák ünnepe Veszprémben

A Tartalékosok Napja alkalmából ünnepi megemlékezést tartott a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete pénteken a Városi Művelődési Központ kamara termében.
 
 

Tartalékos katonák ünnepe Veszprémben

A Tartalékosok Napja alkalmából ünnepi megemlékezést tartott a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete pénteken a Városi Művelődési Központ kamara termében.
 
 
 
 
 

Tartalékos katonák ünnepe Veszprémben

A Tartalékosok Napja alkalmából ünnepi megemlékezést tartott a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete pénteken a Városi Művelődési Központ kamara termében.

A MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete egyike azoknak, amelyek 2001-ben a megalakulást meghirdető országos szövetség felhívására megértették a feladat fontosságát a katonai nevelésben és megkezdték a tartalékos katonai szervezet felépítését. Az ünnepség résztvevőit Csutorás Gábor nyugállományú alezredes köszöntötte, kiemelve azt, hogy a MATASZ számára az elmúlt 20 év azt bizonyítja, hogy a katonai feladatok ellátásának biztosításához szükség van a tartalékos szervezet aktivitására.

Tóth Lajos László nyugállományú törzszászlós a MATASZ országos elnökségének tagja az országos vezetés nevében köszöntötte a megyei egyesület tagjait. Kiemelte, hogy az országos szövetség napjainkra olyan szervezetté vált, amely minden megyében jelen van és az önkéntes civil szférának meghatározó tényezője. Ezt lehet elmondani a Veszprém megyei egyesületre is, ahol az általános iskolában tanuló fiatalok honvédelmi képzésében példaértékű munkát végeznek.

Simon-Jójárt Sándor nyugállományú ezredes az egyesület elnöke a köszöntő beszédében elmondta, hogy büszkék azokra az aktív, a nyugállományú, valamint civil tagjaikra, akik a szabadidejüket feláldozva készen állnak részt vállalnak a hadsereg és a társdalom közötti kapcsolatok egyre szorosabbá tételében. Emlékeztetett arra, hogy az egyesület fő feladata a hagyományápolás mellett, az új generáció tagjainak honvédelmi nevelése és ezt segíti az egyesületnél már évek óta tartó apród-, valamint a megyében jelenleg induló kadét program.

Az ünnepi megemlékezést Balassa Endre nyá. törzszászlós alelnök tartotta. Beszédében kiemelte, hogy a mai napon vissza kell emlékezni arra, hogy 20 évvel ezelőtt fogalmazódott meg az a igény, hogy szükség van egy olyan közegre, ami társadalmi hídként szolgál a honvédség és a polgári élet szereplői között. Veszprém ebben a feladatban úttörő szerepet játszott, mert Kovács László nyá. alezredes felvállalta a szervezést és megalakította a MATASZ Veszprémi Szervezetét.

Az eltelt időszak alatt sok olyan esemény történt, ami bebizonyította a szervezet életképességét. Elindítottuk a Doni Emléktúrákat, ami a napjainkra már országossá vált. Jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk a megyei kormányzati hivatallal, akik az eredményeinket elismerve csapatzászlót adományoztak. Megvalósítottuk a fiatalok honvédelmi képzését, és az országban egyedül álló módon foglalkozunk az Apród Program keretén belül az általános iskolásokkal.

Nagyon jó együttműködésünk van a német bajor tartalékos szervezettel, valamint az olasz alpini hegyivadászokkal. Rendszeres találkozásaink a katonai hagyományok, a világháborús emlékek megőrzését segítik. A húsz év sok olyan eredményt hozott, amit érdemes megtartani és továbbadni a fiatal nemzedéknek – hangsúlyozta Balassa Endre.

Az ünnepség a kezdetekben résztvevők, valamint napjaink önkénteseinek elismerésével zárult.

A Magyar Tartalékosokért Emlékérem arany fokozata kitüntetésben részesült, Takács Szabolcs kormánymegbízott, valamint Neveda Amália az Agóra igazgatója.

Ezüst kitüntetésben két, bronz kitüntetésben négy fő részesült.

Többek között kitüntetést kapott Veszprém város egykori polgármestere, a MATASZ országos szövetségének, és a Veszprémi Szervezetének alapító tagja Debreczenyi János.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.