Régi - új értékek Veszprémben

A napjainkra hét új helyi történelmi nevezetességgel bővült Veszprém Értéktára.
 
 

Régi - új értékek Veszprémben

A napjainkra hét új helyi történelmi nevezetességgel bővült Veszprém Értéktára.
 
 
 
 
 

Régi - új értékek Veszprémben

A napjainkra hét új helyi történelmi nevezetességgel bővült Veszprém Értéktára.

Brányi Mária alpolgármester, a veszprémi Települési Értéktár Bizottságának elnöke ismertette a testület elmúlt heti döntését. A bizottsághoz beérkezett javaslatok szerint hét olyan, a városhoz kapcsolódó történelmi tényt rögzítettek, amelyek megóvásra, a hagyományok ápolására érdemes és ezekre a Veszprémiek büszkén emlékezhetnek.

Ezek a következők:

A Veszprémi Érseki és Főkáptalani Levéltár középkori oklevélgyűjteménye, ami több mint 2300 darabból áll és az országban csak három gyűjtemény tartalmaz ettől többet.

A veszprémi Szent Mihály Bazilika, Szentháromság elnevezésű harangja, ami Magyarországon a maga nagyságában, a legrégebben – 1725-ben – öntött harang.

Kétszáz éve Veszprémben jelent meg a Mondolat, ami a nyelvújítás kérdéseinek tárgyilagos és józan mérlegeléséhez vezetett el.

Bolgár Mihály szellemi öröksége, akinek a fő műve: Veszprém meteorológiai viszonyai és kútvizei. Ez szolgált alapul a városi vízlelőhelyek kiválasztásához és a vízvezetékrendszer terveinek elkészítéséhez.

A veszprémi Piarista Gimnázium, mint szellemi és kulturális örökség. Az iskolában tanulók jelentős közéleti, tudományos és kulturális tevékenységet folytattak, beírva magukat ezzel a magyar történelembe.

Cholnoky Jenő munkássága és szellemi hagyatéka. Cholnoky veszprémi születésű tudós, a magyar földrajztudomány egyik legkiválóbb alakja.

Csermák Antal zeneiskola. A „városilag segélyezett zeneiskola” 1916. szeptember 1-én kezdte meg a működését és nagyon sok híres zenész nőtt fel a falai között.

A bizottság Települési Értékek közzé sorolt még több veszprémi épületet, többek között a Medgyaszay István tervei által épített színház, valamint múzeum épületét.

A bizottság továbbra is várja a javaslatokat a Veszprém Értékeire, az élet minden területéről. Nem feltétlenül fontos, hogy ezeknek tudományos értékűk legyen. Lehet ez egy olyan sajátos helyi szokás, hagyomány, ami a városra az itt élő emberekre jellemző.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.