Brit vélemény a választásokról

The Guardian: A Fidesz beütheti az utolsó szöget a koporsóba –írja a 24.hu
 
 

Brit vélemény a választásokról

The Guardian: A Fidesz beütheti az utolsó szöget a koporsóba –írja a 24.hu
 
 
 
 
 

Brit vélemény a választásokról

The Guardian: A Fidesz beütheti az utolsó szöget a koporsóba –írja a 24.hu

Magyarországgal és az április 8-i országgyűlési választásokkal foglalkozik szerdai, véleménycikkében a brit Guardian.

Cas Mudde, az írás szerzője feleleveníti, hogy tavaly nyáron a budapesti CEU-n tartott vitaindító előadást a populista kihívásokra adható válaszokról. A témáról akkor elmondta, a radikális szélsőjobb a hangos kisebbséget képviseli, mintsem a csendes többséget, és inkább a liberális demokrácia erősítésére kell fókuszálni, mintsem a populista jobboldal gyengítésére.

Amikor arról kérdezték, Magyarországon mi lenne a teendő, azt felelte, Orbán illiberális demokráciáját csak úgy lehet megtörni, ha az ellenzéken belül a liberális demokraták és az illiberális demokraták együttműködnek. A teremben ekkor sokan elkezdték csóválni a fejüket: együttműködni a Jobbikkal? Nem rosszabbak, mint Orbán Fidesze?

Cas Mudde szerint elméletileg de, a gyakorlatban viszont nem. Mint fogalmaz, a Jobbik jelenleg kevésbé radikális vonalon mozog, mint a Fidesz, és egy esetleges Jobbik-kormány szinte biztosan rosszabb hatással lenne a liberális demokráciára, mint a mostani Fidesz-kormány. A helyzet viszont az, teszi hozzá, hogy a Jobbik nincs kormányon, és valószínűleg nem is lesz.Ellenben a Fidesszel.

A szerző ezután megjegyzi, hogy a Fidesz 2010 óta folyamatosan leépíti a liberális demokráciát: átírták az alkotmányt, haverokat neveztek ki minden pozícióra, az oligarchákat távol tartják a börtönbüntetésektől, az ellenzéki politikusok megvesztegetésével és a kamupártok létrehozásával pedig manipulálják a választási folyamatot.

Mudde arról ír, ez lehet az utolsó szabad és becsületes országgyűlési választás, amelyben az ellenzéknek legalább elméletben van esélye legyőzni a Fideszt. Csak ez forog kockán április 8-án. Ezért taktikai és átmeneti együttműködés a Jobbikkal elfogadható és szükséges. Nélkülük nincs esély az ellenzéki győzelemre.

Visszatérve az előadásra, Mudde elmeséli, hogy a CEU hallgatóságának egy része határozottan elutasította ezt a felvetést, mert a Jobbik szerintük törvényesítené a szélsőjobbot.

A liberális ellenzéki pártoknak nem azért kell együttműködnie a Jobbikkal, mert elfogadják a populista nézeteiket. Ennek ellenére kell velük dolgozniuk! Az egyetlen cél, hogy taktikai szövetség jöjjön létre annak érdekében, hogy a Fidesz ne üsse ne az utolsó szöget Magyarország liberális demokráciájának a koporsójába – fogalmaz az író.

A lap egyébként szerdán egy másik cikkben külön Miskolccal is foglalkozott annak kapcsán, hogy az embereket a migránsokkal riogatják, holott senki nem látott a városban még egyet sem - forrás 24.hu.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.