Orbán Viktor veje ezúttal erdősítésre kapott uniós támogatást

Tiborcz István nem először jut brüsszeli forráshoz, most éppen 215 millió forintot nyert el.
 
 

Orbán Viktor veje ezúttal erdősítésre kapott uniós támogatást

Tiborcz István nem először jut brüsszeli forráshoz, most éppen 215 millió forintot nyert el.
 
 
 
 
 

Orbán Viktor veje ezúttal erdősítésre kapott uniós támogatást

Tiborcz István nem először jut brüsszeli forráshoz, most éppen 215 millió forintot nyert el.

Jelentős összegű, 215 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást nyert az Európai Unió vidékfejlesztési forrásaiból Tiborcz István – derült ki a kormányzati pályázati portál nyilvántartásából.

Az adatok szerint Orbán Viktor miniszterelnök veje ezúttal erdősítés támogatására kap pénzt. A projektleírás alapján a beruházást Brüsszel teljes egészében finanszírozza, tehát nem szükséges önrészt fizetnie a pályázónak.

Az erről szóló támogatói döntés tavaly októberben született meg. Ám – mivel a pályázati tájékoztatásból csak annyi derül ki, hogy az erdősítésre valahol Közép-Magyarország régióban kerül sor – megkerestük kérdéseinkkel a tavaly a száz leggazdagabb magyar listáján az előkelő 32. helyre rangsorolt Tiborcz Istvánt kérdéseinkkel.

Bár a kormányfő veje azt nem árulta el, hogy pontosan hol és milyen erdőt fog telepíteni, azért néhány részletet megosztott a 24.hu-val. Tiborcz István irodája megkeresésünkre azt írta, az erdőtelepítés által egyfajta „zöldfolyosókat” hoznak létre, amivel hatékonyan támogatják a védett területeken kívül is a természetes vagy természetközeli élőhelyeket.

A betelepítendő helyszínről azt közölték, hogy olyan területeken erdősítenek, amelyek erősen erodáltak, 12–17 százalékos lejtésűek, és amelyek mezőgazdasági hasznosításra csak korlátozottan alkalmasak.

A kormányfő vejének irodája hozzátette azt is:[p] [p]Tiborcz István úr őstermelőként biogazdálkodást folytat 300 hektáron több mint öt esztendeje. Ebben a szegmensben számos család megélhetését folyamatosan biztosítja a sikeres vállalkozás. Figyelemre méltó, hogy korábban épp a biogazdálkodásra történő áttérésre is vissza nem térítendő uniós támogatást kapott Tiborcz István.

De erre a célra meglehetősen követhetetlenül és átláthatatlanul ítélték meg neki a támogatásokat:

• Először 2017 nyarán nyert e célra 35 millió forint uniós pénzt, hogy Csabdi településen ökológiai gazdálkodásra térjen át. Azonban ez a pályázati hirdetmény hamarosan eltűnt a kormányzati pályázati portálról.

• Majd egy 2018 áprilisi döntés alapján már 115 millió forint megítélt összeg szerepelt erre a célra a kormányfő vejének neve mellett. Ma már ez sem található meg a honlapon.

• Jelenleg biogazdálkodásra való áttérés címén egy 2019 novemberi döntés található meg a kormányzati pályázati portálon, amely szerint 142 millió forintot ítéltek meg a kormányfő vejének.

Bár a hivatalos adatok többször is változtak az elmúlt években, a jelenlegi nyilvántartás alapján Tiborcz István valamivel több, mint 360 millió forint vissza nem térítendő európai uniós agrártámogatást nyert el.

Forrás: átlátszó.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.