Toporci Madonna a Szent Imre kápolnában

Alsóperén, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándékát, a Toporci Madonnát, Márfi Gyula érsek szentelte fel.
 
 

Toporci Madonna a Szent Imre kápolnában

Alsóperén, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándékát, a Toporci Madonnát, Márfi Gyula érsek szentelte fel.
 
 
 
 
 

Toporci Madonna a Szent Imre kápolnában

Alsóperén, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. ajándékát, a Toporci Madonnát, Márfi Gyula érsek szentelte fel.

Az ünnepséget az Alsóperei Turisztikai Központ, Szent Imréről elnevezett kápolnájában rendezték. A MH VERGA Zrt. vezérigazgatója, Tengerdi Győző megfogalmazása szerint a kápolna megépítésével a társaság, egy régi adósságát teljesítette.

„A jövő a kezünkben van” közéleti beruházás részeként felépített Alsóperei Turisztikai Központ idén egy olyan létesítménnyel bővült, ami az ide látogató vendégek és az itt dolgozók régi álma volt.

A vezérigazgató elmondta, hogy a gazdasági társulatuknak a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt-vel már hagyományosan jó együttműködésük van. A most átadásra került ajándék nem csak egy esztétikai szépség, hanem mind anyagiakban és mind lelkiekben is gazdagabbá tette a Szent Imre kápolnát, valamint azokat, akik betérnek imádkozni ide. Ezért nagyon köszönik ezt a nemes gesztust és azt ígérte, hogy a jövőben nagyon fognak vigyázni ezekre az értékes ereklyékre.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója a szobrok átadásakor kiemelte, hogy a gyár hagyományos értékrendje az, hogy a gazdaságosság megtartása mellett nagy gondot fordítanak a szolidaritásra, valamint a társadalommal való felelősség vállalásra. Céljuk az, hogy a gyár által készített termékkel értéket, kultúrát közvetítsenek és ezt megmutassák a világ minden táján élőknek, különösen a hazánkban élő embereknek. A herendi porcelánok az ország minden részén ott vannak, az országháztól az otthonokig. Ez a két szobor a mai napon ennek az elképzelésnek megfelelően jutott el Alsóperére, a Szent Imre kápolnába.

A vezérigazgató szerint a porcelángyártás alapanyaga a kaolin, a mai napig egy nagy titok. Az anyag végtermékét a legkorszerűbb eljárásokkal sem tudják ma még előre modellezni, csak a gondviselésen múlik az, hogy a végén milyen minőséget fognak kapni. Azt szeretnének elérni, hogy az utókornak minél többet átadjanak ezekből a titkokból, többet annál, mint amit a mostani szakemberek kaptak az elődeiktől.

Bizonyos abban, hogy a porcelán készítés kulturális értékeinek átadása, átmenekítése az ilyen termékek előállításával foglalkozó szakemberek fontos feladata. Ebben a munkában nincsenek egyedül és tudja azt, hogy a porcelánt készítő dolgozóik, szívesen adják át a művészetük szeretetét.

Márfi Gyula érsek felszentelő áldásában az új helyükön, a természet közepén köszöntötte a madonna szobrokat. Kérte az Istent, hogy a szobor előtt imádkozókat hallgassa meg és teljesítse kéréseket, mert a „hit, az Istentől kapott áldás”. Az érsek megszentelte a két madonnát és a példa beszédében a Mária hit fontosságáról és egyetemességéről beszélt.

Az ünnepség az érsek úr által celebrált Isten tisztelettel zárult.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.