Biztonságban a Bakonyban

Megelőzési járőrszolgálatot szerveztek a Zirci járásban- írja aktuális közleményében a Veszprémi Rendőrkapitányság.
 
 

Biztonságban a Bakonyban

Megelőzési járőrszolgálatot szerveztek a Zirci járásban- írja aktuális közleményében a Veszprémi Rendőrkapitányság.
 
 
 
 
 

Biztonságban a Bakonyban

Megelőzési járőrszolgálatot szerveztek a Zirci járásban- írja aktuális közleményében a Veszprémi Rendőrkapitányság.

A Veszprémi Rendőrkapitányság a „Biztonságban a Bakonyban” elnevezésű idegenforgalmi prevenciós programja keretében immár ötödik éve ellenőrzi illetékességi területén az erdőlátogatók által parkolóként használt zöldterületeket.

Az elmúlt évtizedekben ugyanis az autós kirándulók egy része visszatérően vált gépkocsi-feltörés áldozatává a Bakonyban. A bűncselekmények elkövetését elősegítette, hogy az erdőben leállított járművek utasterében autóstáskákat, retikülöket és más értékeket hagytak hátra tulajdonosaik. Ezekre a bűncselekményekre általában a legnépszerűbb turista célpontok közelében, illetőleg útmenti vendéglők parkolóiban került sor, de esetenként a legeldugottabb erdőrészekben is előfordultak. A turisták időközben óvatosabbá váltak, az elmúlt években már egyre kevesebb autóst kellett a kapitányság megelőzési előadójának figyelmeztetnie.

A 2020. augusztus 16-án a Zirci járásban szervezett kerékpáros járőrszolgálat Cseszneket, a Gaja-patak szurdokának környékét, Zirc városának külterületét és Bakonybélt érintette. A strandolásra kevéssé alkalmas, borongós, lokális záporokkal, zivatarokkal kísért időjárás az erdők felé irányította a felfrissülni vágyók figyelmét.

A Római-fürdőhöz érkezőknek gyakran okoz gondot a parkolás, sokszor a már szabálytalanul várakozók rossz példáját követve merészkednek be a behajtani tilos táblával megjelölt erdőgazdasági útra, hogy az autót annak szélére leállítva hagyják magukra. A tiltást figyelmen kívül hagyók közigazgatási bírságra számíthatnak, ha közlekedésrendészeti ellenőrzés keretében érik tetten őket a szabálysértés elkövetésén. A kapitányság munkatársa ezúttal csak figyelmeztetett és tájékoztatást adott a legközelebbi legális parkolási lehetőségekről.

Az egyik külterületi parkolóban kihelyezett hulladékgyűjtő edény kapacitása kevésnek bizonyult a kirándulók igényeinek kielégítésére. A megelőzési előadó a turistákkal folytatott interakciók keretében felhívta a figyelmet arra az általános szabályra, hogy amit magukkal hoznak az erdőbe, azt vigyék maradéktalanul haza, és ezeket a szemeteseket csak legvégső esetben használják. Az állatok ugyanis azok tartalmát széthordhatják, így pedig a hulladék beszennyezheti a környező zöldterületet.

Az erdőlátogatók egy része csak hozzávetőlegesen tudta, hogyan közelítse meg a célpontját. Ők a kapitányság beosztottjától ahhoz is segítséget kaptak, hogy milyen mobiltelefonos applikációk letöltésével tehetik egyszerűvé az idegen terepen történő tájékozódást.

Ha csak szórványosan is, de akadtak a parkoló autók között olyanok, melyek utastere gépkocsi-feltörésre csábíthatta volna az erre szakosodott bűnözőket. A megelőzési előadó ezeknek a járműveknek a szélvédőjére figyelmeztető szórólapot helyezett ki- áll a Veszprémi Rendőrkapitányság közleményében.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.