150 milliárdos keretből segíti a turisztikai szolgáltatókat a kormány

Ezúttal rezsiköltséget mérséklő támogatásra pályázhatnak a turisztikai szolgáltatók.
 
 

150 milliárdos keretből segíti a turisztikai szolgáltatókat a kormány

Ezúttal rezsiköltséget mérséklő támogatásra pályázhatnak a turisztikai szolgáltatók.
 
 
 
 
 

150 milliárdos keretből segíti a turisztikai szolgáltatókat a kormány

Ezúttal rezsiköltséget mérséklő támogatásra pályázhatnak a turisztikai szolgáltatók.

Újabb támogatással segíti a gazdaság húzóágazatának számító turizmust a kormány: a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) bejelentése szerint december 23-tól a turisztikai szolgáltatók számára is elérhető a korábban 150 milliárd forintos kerettel meghirdetett Feldolgozóipari KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási program.

A program kiterjesztése nyomán a támogatásra körülbelül 16 ezer vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet. Az MTÜ szerint ez jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, a munkaerő megtartásához.

A módosítás eredményeként az érintett turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások 2023. januári-márciusi számlával igazolható földgáz, villamos energia, illetve távhő havi átlagáruk előző évi, azonos időszakához mért növekményének fedezésére igényelhetnek, maximum 50 százalék mértékű vissza nem térítendő közvetlen támogatást.

Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig. Szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

A közleményben felidézik, hogy a kormány az MTÜ javaslatai alapján novemberben egy 6 pontból álló, 30 milliárd forintos turisztikai mentőcsomagot fogadott el. Ennek részeként a bevétel utáni 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése.

További könnyítést jelent, hogy

az ágazatban dolgozóknak legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el.

a Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésére javaslat készül.

a vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége az NTAK felé 2023. július 1-jére módosul.

a szálláshely-szolgáltatók továbbra is mentesülnek a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól.

A magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek esetében pedig az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje egy évvel, 2024. január 1-re kitolódik.

Az MTÜ azt írta, hogy az érintett vendéglátóegységeket, illetve szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80 százalékát, nagyából 80-100 ezer emembert. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.