Nyílt levél Ádernek: „Nem ég az arca, Elnök úr?!”

Ujhelyi István felszólította az államfőt, fizesse vissza az alapítványának utalt közpénzt! –írja a 24.hu.
 
 

Nyílt levél Ádernek: „Nem ég az arca, Elnök úr?!”

Ujhelyi István felszólította az államfőt, fizesse vissza az alapítványának utalt közpénzt! –írja a 24.hu.
 
 
 
 
 

Nyílt levél Ádernek: „Nem ég az arca, Elnök úr?!”

Ujhelyi István felszólította az államfőt, fizesse vissza az alapítványának utalt közpénzt! –írja a 24.hu.

A szocialista Ujhelyi István nyílt levelet írt Áder Jánosnak. Az EP-képviselő felszólította az államfőt, ha hallgatásával továbbra is támogatja az Orbán-kormány környezetellenes politikáját, azonnal számolja fel a klímavédelmet támogató alapítványát. Utalja vissza a mintegy másfélmilliárd forintot, amit a magyar adóforintokból kapott zöldpolitikája építésére!

Az ellenzéki politikus arra választ vár Áder Jánostól, nem szégyelli-e magát a Fidesz „kufárpolitikája miatt”.

Nem ég az arca, Elnök úr?! Az Ön főnöke, Orbán Viktor és kormánya épp a minap akadályozta meg az uniós klímatervet: pontosabban, hogy 2050-re csak annyi szén-dioxidot bocsássanak ki az európai uniós országok, amennyit ki tudnak egyenlíteni.

Szerinte az EU vezetői azon dolgoznak, hogy az egyre fenyegetőbb, világszerte aszályokkal, árvizekkel, szélsőséges hőmérséklet-ingadozásokkal járó klíma-szükségállapotot kezelni tudják.

De erre jön Orbán Viktor az illiberális haverjaival és botot dugnak a küllők közé. Mert nekik semmi sem drága. Zavaros módon a „rezsidémon” legyőzésére hivatkoznak, de valójában útszéli gazemberekként egyszerűen megzsarolják az európai közösséget: Brüsszelben előbb virítsanak valami lóvét, a gyermekeink sorsáról csak utána tárgyalunk. Szégyen.

Ujhelyi undorítónak, gyalázatosnak tartja a Fidesz magatartását, emlékeztetve rá hogy a kormány nemrég még az EU álláspontjával azonos klímapolitikai célokról beszélt.

Áder Jánost emlékeztette rá, hogy a Fidesz európai parlamenti képviselői leszavazták a légszennyezés megfékezéséről szóló EP-állásfoglalást, noha évente legalább tízezer magyar hal meg olyan betegségekben, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók a szennyezett levegővel.

Az államfőnek, a környezeti fenntarthatóság önként felkent lovagjának, a zöldpolitika közjogi méltóságának azonban egyetlen szava sem volt. Ahogy Áder Jánosnak most sem volt egyetlen józan szava sem a saját párttársaihoz a fideszes klíma-puccs után sem. A politikus felszólította az államfőt, tegye világossá álláspontját a „narancskormány által elgáncsolt uniós klímacélokkal kapcsolatban!”

Ha valóban fontos neki a fenntarthatóság, a klímavédelem, akkor „legyen bátor szembeszállni párttársaival!” Ujhelyi szerint Áder Jánosnak ideje lenne államfőként, valóban felelős környezetvédőként viselkednie, nem „gyáva és sunnyogó orbáni bábként”. Forrás 24.hu

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.