LMP a szociális biztonságról

Az LMP politikusai kedden a Gondoskodás helyzete Magyarországon - címmel tartottak Veszprémben sajtótájékoztatót.
 
 

LMP a szociális biztonságról

Az LMP politikusai kedden a Gondoskodás helyzete Magyarországon - címmel tartottak Veszprémben sajtótájékoztatót.
 
 
 
 
 

LMP a szociális biztonságról

Az LMP politikusai kedden a Gondoskodás helyzete Magyarországon - címmel tartottak Veszprémben sajtótájékoztatót.

Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője megerősítette a pártjának azt az álláspontját, hogy százezer forintra emelnének az otthonápolási díj jelenlegi 30-50 ezer forintos összegét. Indoklásában kifejtette, hogy az otthonápolási díj megemelése az államkasszából évente mindössze 25-30 milliárd forint többletkiadást jelentene. A törvényjavaslat elfogadásával az otthonápolást teljes értékű munkaként ismernének el, ami azért indokolt, mert ezt a tevékenységet 24 órában lehet csak teljesíteni.

A képviselő kiemelte, hogy az Országgyűlés a gyerekek otthonápolási díjának a bevezetésével fontos, de még az otthonápolásra szoruló gyerekeket nevelő szülők esetében sem elégséges lépést tett meg. Ugyanakkor az otthonápolás más formáinak megfelelő szintű elismerésére kísérlet sem történt. A juttatások minimálbérhez kötése pedig ugyan már kimondott kormányzati cél, de a végrehajtása egyenlőre a jövő ködébe vész.

Szintén szükséges a gyerekek otthonápolási díjára és az ápolási díjra jogosult nyugdíjasok közötti indokolatlan megkülönböztetés megszüntetésével az ezen ellátásokra való jogosultság kiterjesztése minden nyugdíjat, vagy nyugdíjszerű ellátást kapó személyre. A törvényjavaslat ezeknek a feladatoknak az azonnali végrehajtására tartalmaz javaslatot.

Összességében a képviselő szerint nagyon fontos lenne a szociális ágazatban, idős gondozásban dolgozók bérének a növelése és az otthoni segítségnyújtási hálózat fejlesztése.

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő a helyi ellátási kérdésekkel foglalkozott. Megállapította, hogy Veszprémben a szociális ellátás alapvetően jól szervezett, de az állami ellátási formák hiányosságaiból eredő nehézségeket képtelenek felszámolni. Ilyen hiányosságnak említette meg az autizmussal élők speciális ellátásának problémáit. Az egyedi igényekhez igazodó ellátás gyakorlatilag a városban nincs. Az iskolából kikerülő fiataloknak a kapcsolataik a nevelőikkel, a szakemberekkel megszakadnak és a gyerekek magukra maradnak.

A képviselő úgy látja, hogy a Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali intézményénél a szándék és a szakmai tervek rendelkezésre állnak, de meg kell találni azokat a költségvetési forrásokat, amelyek biztosítják az autista fiatalok egyénre szabott további nevelését, célzott fejlesztését, támogatását.

Egyetértett képviselőtársával abban, hogy a munka fontosságát és nehézségét nézve a szociális ágazatban dolgozók bértáblája napjainkra tarthatatlanná vált, sürgős bérfejlesztésekre van szükség.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.