Hat programponttal az Európai Unióba

A Lehet Más a Politika Európai Uniós parlamenti képviselő jelöltjei Veszprémben mutatták be a pártjuk programját.
 
 

Hat programponttal az Európai Unióba

A Lehet Más a Politika Európai Uniós parlamenti képviselő jelöltjei Veszprémben mutatták be a pártjuk programját.
 
 
 
 
 

Hat programponttal az Európai Unióba

A Lehet Más a Politika Európai Uniós parlamenti képviselő jelöltjei Veszprémben mutatták be a pártjuk programját.

Az LMP hat témát állított az uniós kampányának a középpontjába. Ezek az európai energiafüggetlenség, a fenntartható földpolitika, az európai munkavállalók érdekképviselete, a fiatalok munkanélküliségének a csökkentése, az európai kisvállalkozók védelme, valamint az EU intézményeinek átláthatóbb működtetése.

Meszerics Tamás, az LMP EU listavezetője azt emelte ki, hogy nagyon fontos az európai zöld pártoknak az, hogy a képviselőik minden bizottságban ott legyenek. Az LMP a hagyományainak megfelelően a zöld frakcióba készül, ott kívánja érvényesíteni a párt és az ország érdekeit.

A képviselő jelölt a tájékoztatóján a hat téma közül, a kis és középvállalatok helyzetbe hozásával foglalkozott.

Megítélése szerint a kis és középvállalkozások helyzetének alakulása nem csak belső gazdaság ügye. Ezek életképességét jelentős mértékben befolyásolják a külső tényezők is. Ezért veszélyes az a Európa és Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amit a tervek szerint a közeljövőben akarnak megkötni.

A szabványok egységesítésével, a fogyasztóvédelmi szabályok lazításával és egy soha nem látott méretű egységes piac létrehozásával megnyitnának az utat az amerikai dömpingáruk előtt. Ezzel párhuzamosan a kereskedelmi jog hatáskörébe tartozó kérdések átírásával a külföldi termelőket hoznák versenyhelyzetbe, amivel a hazai termelésünket veszélyeztetnék.

Ezek ellen szeretnének fellépni és képviselni az ország gazdasági érdekeit.

Csiba Katalin, az LMP EP képviselő jelöltje egy másik területtel, a fiatalok munkanélküliségének csökkentésével foglalkozott. Azt sikerként értékelte, hogy az EU parlamentben a zöldek által javasolt Ifjúsági Garancia program nagy támogatottságot kapott. Ez a program minden 25 év alatti munkanélküli fiatalnak munkát, gyakornoki vagy ösztöndíj helyet ajánl fel. Az is tény, hogy a fiatalkori munkanélküliség napjainkban a legnagyobb számban, a gazdaságilag fejletlen országokban jelentkezik.

A munkanélküliek számának csökkentése érdekében olyan munkahelyek létrehozására van szükség, amelyek hosszútávon fenntarthatók. Ilyen a meglátása szerint a megújuló energiát előállító rendszerek telepítése, az úgynevezett „zöld munkahelyek” kialakítása. Ezeknek az elterjesztésével Európában egyrészt meg lehetne valósítani az energiafüggetlenséget. Másrészt a 6 millió új munkahely létesítése, egy jelentős lépés lenne a munkanélküliek számának csökkentésére.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.