Mire figyeljünk az év hátralévő részében?

Az adventi időszakban nagyobbak a vagyonbiztonsági kockázatok, de tudatos magatartással ezek mindegyike kivédhető – áll a Veszprémi Rendőrkapitányság sajtóközleményében.
 
 

Mire figyeljünk az év hátralévő részében?

Az adventi időszakban nagyobbak a vagyonbiztonsági kockázatok, de tudatos magatartással ezek mindegyike kivédhető – áll a Veszprémi Rendőrkapitányság sajtóközleményében.
 
 
 
 
 

Mire figyeljünk az év hátralévő részében?

Az adventi időszakban nagyobbak a vagyonbiztonsági kockázatok, de tudatos magatartással ezek mindegyike kivédhető – áll a Veszprémi Rendőrkapitányság sajtóközleményében.

Körültekintően a bevásárlóközpontokban

A boltokban, áruházakban, piacokon és vásárokban jellemző „klasszikus bűncselekmények”, mint a zsebtolvajlás és az alkalmi lopás már erősen visszaszorulóban vannak, Veszprémben szórványosan még a használtcikk piacon (lengyel piac) és a vásárcsarnokban jelentkeznek. Az adventi időszak forgalma azonban mindig megteremti azt a „kritikus tömeget”, ami kedvez ezen bűncselekmények elkövetésének.

A megelőzés, továbbá az esetlegesen mégis bekövetkező kár minimalizálása érdekében a következő ajánlásokat célszerű követni:

 Bevásárláskor ne tartson magánál felesleges értékeket és iratokat!

 Táskáját és annak zártságát folyamatosan kontrollálja!

 A csomagtartóba történő rakodás idején se tévessze értékeit szem elől!

Óvatosan a közterületen

A bűnözők egy szűk rétege specializálódott azokra a trükkökre, amelyekkel utcán, téren, bevásárlóközpontok parkolóiban szerzik meg a kiszemelt áldozat pénzét, vagy ezeken a helyeken ismerkednek meg vele, és érik el, hogy lakásába beengedje őket.

Az elkövetők törekvései az alábbi szabályok betartásával meghiúsíthatók:

 Körültekintéssel adakozzon az adománygyűjtést közterületen végző személyeknek!

 Ne vállalkozzon pénzváltásra idegennek!

 Ne vásároljon utcai árustól, házalótól!

Kockázatmentesen a netről

Az interneten a használt-, valamint az új termékek adásvétele tömeges méretekben zajlik.

A használtcikkek elsősorban az aukciós oldalakon, valamint a közösségi média közvetítésével cserélnek gazdát. Ebben az lehet a buktató, hogy az alapjában véve becsületes eladók közé mindig beférkőznek csalók is. Ők valójában nemlétező árucikkek eladását hirdetik meg és az ajánlat illusztrációjaként használt fényképeket az internetről töltik le.

A vásárló az eladó kérésének megfelelően legtöbbször a vételárat előre elutalja, azonban ezt nem követi a termék postára adása, ezért őt anyagi kár éri.

Új termék beszerzése esetén a potenciális veszélyforrás kettős. Már a webáruház is lehet látszólagos, amely csak egy honlapból áll és nem áll mögötte tényleges vállalkozás, hanem csak a csaló. Tényleges kereskedő esetében pedig akkor járhat a vásárló pórul, ha a bankkártyás fizetés nem kielégítően biztonságos és kódolt csatornán zajlik, így kártyaadatai illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Mindezekre figyelemmel a tranzakció megkezdése – vagy legalábbis a véglegesítése – előtt a következő lépések megtétele ajánlott:

 Használtcikk vásárlása előtt tájékozódjon a hirdető megbízhatóságáról, új termék esetén a webáruház referenciáiról!

 Ellenőrizze a honlap címében a lakatot és annak megnyitásával a tanúsítványt!

 Válassza az utánvétes fizetési módot!

Esetenként még egy további veszélyforrással is számolni kell mielőtt a vásárló a csomagot átveszi. Az utóbbi időben nemzetközi csomagküldő szolgálatok nevében küldenek bűnözők mobiltelefonokra olyan tartalmú üzeneteket, amelyekben kérik a címzetteket, hogy kattintsanak egy linkre, majd töltsenek le egy alkalmazást telefonjukra. Az online vásárlás népszerűsége miatt az üzenet sokak esetében nem kelt gyanút, mivel esetleg éppen valóban csomagot várnak valahonnan.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya tanácsa szerint:

 Ne nyissa meg az SMS-ben található linket!

 Ha ezt mégis megtette és még a linken elérhető applikációt is letöltötte, állítsa vissza telefonját a gyári beállításokra, melyet a rendszer beállításai között tehet meg!

 Amennyiben a rendszer-visszaállítást nem tudja végrehajtani, úgy telepítsen vírusírtót telefonjára, vagy kérje szakértő segítségét!

 Legyen figyelemmel arra, hogy ezzel minden adatot töröl a telefonról, így a visszaállítás előtt gondoskodjon adatainak biztonsági mentéséről!

Az alkalmazás egyébként kártékony kódot tartalmaz, amellyel az elkövetők hozzáférhetnek a címzett eszközén tárolt adataihoz, arról hívásokat vagy szöveges üzenetek küldését kezdeményezhetik!

Online is biztonságban

Végül, de nem utolsó sorban említést kell tennünk azokról a bűncselekményekről is, amelyek egyáltalán nem kötődnek az adventi időszakhoz, viszont bármikor előfordulhatnak, így az év minden szakában ajánlatos védekezni ellenük: unokázós csalások, nyereményjátékra hivatkozással elkövetett csalások, „párkeresős” csalások és a bankbiztonsági vezetőként bemutatkozva, a bankszámlához történő illetéktelen hozzáférésre hivatkozással elkövetett csalások.

Néhány általános ajánlás, melyet követve valamennyi ilyen típusú bűncselekménynél elkerülhető az áldozattá válás:

 Kezeljen fenntartással minden olyan telefonhívást, ami nyereménnyel vagy boldogsággal kecsegtet, illetőleg hozzátartozó autóbalesetével vagy anyagi veszteség bekövetkezésével riogat!

 Mielőtt bármit tenne, visszahívással győződjön meg az információ hitelességéről!

 Ne végezzen utasításra banki tranzakciót, telefonjára, számítógépére ne telepítsen semmilyen applikációt!

További aktuális információkért (tanácsokért, felhívásokért) kövessék az Internet tudatosan – online is biztonságban Facebook oldalt, amelyet az alábbi hivatkozáson érnek el www.facebook.com/internettudatosan

Forrás: VRK sajtó
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.