Növekvő szakmai elismertség

Veszprémben a Pannon Várszínház szeptember 24-én indítja el a 2016/2017-es kőszínházi évadját.
 
 

Növekvő szakmai elismertség

Veszprémben a Pannon Várszínház szeptember 24-én indítja el a 2016/2017-es kőszínházi évadját.
 
 
 
 
 

Növekvő szakmai elismertség

Veszprémben a Pannon Várszínház szeptember 24-én indítja el a 2016/2017-es kőszínházi évadját.

Társulati évadnyitót tartottak csütörtökön a Pannon Várszínházban, ahol Vándorfi László igazgató értékelte a nyári időszak eseményeit.

Az igazgató a bevezetőjében azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt évadot sikeresen teljesítették, ami azt eredményezte, hogy a színvonal megtartása érdekében a következő évadban még több feladat vár a társulat tagjaira. Már megszokott az, hogy a nyáron megtartásra kerülő évadzáró ülést egyből az új feladatok követik, és azonnal mennek fellépni az ország minden részébe. A nyáron most sem fejezték be az évadot és a tervezett 44 előadásból 41-et meg is tudtak tartani.

Az időjárás idén viszonylag kegyes volt a társulathoz, csak egy komplett ajkai napjuk és az alsóörsi strandon két gyermekelőadásuk maradt el a meteorológia előrejelzés miatt. Az utóbbiakat az évad során pótolják a gyerekeknek. A fizető nézőszám az elmúlt évi tízezer helyett így is tizenegyezerre növekedett, ami nem rossz mutató és egyben azt is jelzi, hogy évek óta tudják tartani az átlagnézőszámot.

Az igazgató kiemelte, hogy a nyári bemutatók mindig időjárás függőek, amit a társulat tagjai most is "vitézül" álltak. Ilyen volt az egri bemutató, amikor az utolsó negyedórát zuhogó esőben fejezték be. A véletlen szülte azt, hogy amikor már minden ázott, az utolsó szám – Azért vannak a jó barátok – ment. A színészek ekkor azt énekelték, hogy „az esőt felszárítani úgysem tudod”, ez nagy derültséget és sikert keltett. De, minden előadásukra az elismertség és a kedvező fogadtatás volt a jellemző.

Új helyszínként jelentkezett ezen a nyáron Pápa. A kastély udvarán nagyon sokan voltak kíváncsiak az előadásukra és elmondható, hogy itt is sikeres volt a bemutatkozásuk.

Vándorfi László az előttük álló évadról elmondta, hogy már ismertek azok az új produkciók, amelyekkel a színpadon az elkövetkezendő hónapokban fellépnek. Ezek közül kiemelkedő a Mária Evangéliuma- című rock opera, amelyet a nyár folyamán, már három helyen mutattak be. Nagy érdeklődés mutatkozik a Pál utcai fiúk- musical iránt is, ami a népszerű regény alapján készült, de nem a gyerekekről, hanem felnőtt fiatalokról és fiatalokhoz szól.

Az igazgató a színház szakmai elismeréseként értékelte azt, hogy az elképzeléseik színpadra viteléhez az utóbbi félévben több pályázati pénz nyertek. Ez azt jelenti, hogy állami szinten is oda figyelmek a munkájukra és segítik a színház művészeti tevékenységét.

Példaként említette meg azt, hogy az október 23-i, 60. évfordulóra is nyertek egy pályázatot. Ennek a címe: Tizenkettő és... Ennek lényege az, hogy a művészvilág sokféleképpen szokott megemlékezni az 56-os eseményekről, a forradalom 12 napjáról. Most azt szeretnének elérni, hogy a színházak egységesebb történelmi képet mutassanak az országban élőknek.

Vándorfi László végezetül értékelte a színház és a város, valamint a színház és a régió kulturális együttműködésének, kapcsolatának helyzetét. Ezekben érezhetően pozitív változások vannak, amelyek hasznosak a társulatnak és a térségben élő, színházat szerető közönségnek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.