Munkaerőhiányból munkanélküliség

Szakszervezeti vezetők tartottak szerdán megbeszélést Veszprémben, a munkavállalókat érintő legfontosabb kérdésekről.
 
 

Munkaerőhiányból munkanélküliség

Szakszervezeti vezetők tartottak szerdán megbeszélést Veszprémben, a munkavállalókat érintő legfontosabb kérdésekről.
 
 
 
 
 

Munkaerőhiányból munkanélküliség

Szakszervezeti vezetők tartottak szerdán megbeszélést Veszprémben, a munkavállalókat érintő legfontosabb kérdésekről.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség kezdeményezésében a térségben működő szakszervezeti vezetők áttekintették, hogy a Veszprém megyei munkáltatóknál a foglalkoztatásban, milyen munkavállalókat érintő problémák vannak és ezekkel kapcsolatosan a szakszervezeteknek milyen feladataik vannak.

A helyzettel kapcsolatos észrevételeit László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnökhelyettese a következőkben foglalta össze. Megállapítható, hogy a munkáltatók jelenleg az iparban munkaerő-hiánnyal küszködnek. Ez pedig ebben az estben egyértelműen azt okozza, hogy a jelenleg foglalkoztatott állomány lesz jelentősen megterhelve. Fontos megállapítani ezt azért, mert a leterheltség kihatással van a társadalom tagjainak mentális és fizikai állapotára és erről már régóta nem tudnak a felelős kormányzati szervezetekkel párbeszédet folytatni.

Pedig kellene!

Általánosságban elmondható, hogy a munkaerőhiány jelentős része a fluktuációból fakad. Mert nem csak az a fontos, hogy valahonnan a termelésbe behozzunk munkaerőt, hanem legalább olyan fontos az, hogy meg is tartsuk azokat. Ebben sajnálatosan a munkáltatók itt, és az ország minden területén nagyon gyengén teljesítenek. Ezért is ment el az országból nyugatra annyi fiatal az elmúlt időszakban.

László Zoltán kiemelte, hogy mindenkinek, aki felelős vezető, azt kell megértenie, hogy a munkavállalók rosszul érzik itthon magukat a munkahelyükön és általában a magánéletükben. Ezen csak egyszerű megoldásokkal nem lehet változtatni. Mert, ha bérekről beszélünk, a probléma olyan elemét érintjük, amit kihagyni nem lehet, de kizárólag ennek a megoldása még nem hoz megoldást. Problémát okoz a munkahelyeken az a hang, amit a középszintű vezetők ma még megengedhetnek a dolgozókkal szemben. Ugyanilyen gond a túlterhelés, valamint a Munka Törvénykönyve bizonyos pontjainak a betartása is.

A Munka Törvénykönyvéről megvan a szakszervezeti vezetők véleménye és azt gondolják az nem munkavállaló barát. De a munkaadókat sem segíti, mert egyes pontjai csak nehezen teljesíthetők. Ilyen a pihenőidő, a szabadság, az egészséges munkavégzéshez való jog biztosítása. Úgy látják, hogy ezeknek a feloldásához segítséget kell adni a munkavállalóknak.

László Zoltán hangsúlyozta, hogy ennek az országnak nem lehet érdeke az alulfizetett, ugyanakkor túlterhelt munkavállaló és ez ellen küzdenek. Azt látják, hogy napjainkra egyre népszerűbbek a szakszervezetek, az emberek ma már nem félnek. Belépnek a szakszervezetekbe és hajlandóak megmozdulni.

Az elmúlt időszakban egyre több helyen alakult sztrájkbizottság, voltak sztrájk bejelentések. Sok helyen látható volt az, hogy a dolgozók az érdekeik védelmében megmozdultak és ez két dologra figyelmeztet. Egyrészt eljutottunk egy olyan határig, ahol már nem lehet jobban feszíteni a húrt, másrészt nincs arra semmi garancia, hogy a munkavállalók által felvetett kérdések megoldódhatnának.

A szakszervezetek sok esetben jelezték már előre, ha valamilyen jelenség miatt felemelték a szavukat, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Előre jelezték azt is, hogy a rossz politikának munkaerőhiány következménye lesz, mert elmennek az emberek. Ez sajnos nem talált meghallgatásra. Most azt jelzik, ha nem sikerül a jelenlegi helyzetet megoldani, akkor az ipar jó része nagyon hirtelen át fog fordulni.

A munkaerőhiányból, munkanélküliség lesz.

Ugyanis a nagyvállalatoknál nem lesz kiszámítható a termelés, de a minőséggel és a szállítások határidejének a tartásával is problémák lehetnek. A beruházási hajlam ezért visszaesik és a jelenlegi projektek kifutását követően az iparban munkahelyek szűnnek majd meg. Ennek csak úgy lehet elébe menni, ha a munkáltatók jobban odafigyelnek a munkavállalóikra és segítik a problémáik megoldását.

Holly László regionális ügyvivő arról adott tájékoztatást, hogy helyi szinteken különböző programokkal segítik a tagjaikat. Ilyen futó programjuk Veszprémben a „200 méter aszfalt”- nevet viseli. Ez a veszprémi ipari park egyik területének leaszfaltozását jelenti.

Van egy 200 méteres útszakasz az ipari parkban, amit por, homok, valamint esős időben sár fed. Amennyiben ez szilárd burkolatot kap, hatalmas változást hoz az ott dolgozók életében. Egyrészt a munkába járás civilizáltabb lesz, másrészt a munkáltatókon is segít, mert a szállítás válik könnyebbé. Harmadrészt kihatással lesz a helyi közlekedésre azzal, hogy csökken a forgalmi dugó kialakulásának lehetősége.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.