Búcsú a 70-es évek Ikaruszaitól

Január elsejével Veszprémben a város által létrehozott V-Busz Kft veszi át a közösségi közlekedés üzemeltetését.
 
 

Búcsú a 70-es évek Ikaruszaitól

Január elsejével Veszprémben a város által létrehozott V-Busz Kft veszi át a közösségi közlekedés üzemeltetését.
 
 
 
 
 

Búcsú a 70-es évek Ikaruszaitól

Január elsejével Veszprémben a város által létrehozott V-Busz Kft veszi át a közösségi közlekedés üzemeltetését.

A szerződés aláírása előtt Porga Gyula polgármester és Mihálszky Gábor a V-Busz Kft. igazgatója tartott tájékoztatót az átmeneti időszak tömegközlekedésében várható változásokról.

Porga Gyula az átmenettel kapcsolatban elmondta, hogy az első időszakban - ami szeptember közepéig tart - használt járművek kerülnek rendszerbe állításra, amelyek a minimum feltételeket -alacsony padlós, légkondicionált, utastájékoztatásra képes- biztosítani tudják. Az év hátralévő részében már a gyári új buszok vehetik át a közösségi közlekedés lebonyolítását. Úgy látja, hogy a V-Busz Kft. szakembereinek nagyon rövid idő alatt megfeszített munkatempóban kellett a városban egy új közlekedési struktúrát kialakítaniuk.

A polgármester hangsúlyozta, hogy ez egy történelmi pillanat a Veszprém életében, mert a város először veszi a saját kezébe a tömegközlekedésének az üzemeltetését. Készülnek arra, hogy ezt csak egy átmeneti időszakkal lehet megoldani, mert jelentősen változik a menetrend, maga az utastájékoztatás is megváltozik, de változások lesznek az útvonalakban is.

Ezért lesz egy türelmi időszak január elsejétől január 14-e reggelig, amikor ingyenes lesz Veszprémben a közösségi közlekedés. A polgármester bízik abban, hogy ezalatt az időszak alatt olyanok is ki fogják próbálni a tömegközlekedést, akik eddig nem vették igénybe. Egyben ez az időszak segíti azt, hogy a lakosok megszokják az új helyzetet, megismerjék a bevezetésre kerülő új forgalmi rendet.

Mihálszky Gábor igazgató elmondta, hogy január elsejével már az új Solaris típusú lengyel gyártmányú buszok fognak Veszprémben közlekedni. Számítanak arra, hogy az ingyenes utazás miatt sokan fogják igénybe venni a tömegközlekedést, ezért néhány ÉNYKK-s buszt továbbra is járatban fognak tartani. De ebben az időszakban alapvetően már az új kék -bíbor – színű buszokkal fognak az utasok találkozni.

Kiemelte, hogy a jegyeket, bérleteket az elkövetkezendőkben a szokásos helyeken lehet majd megvásárolni.

A menetrendről pontos tájékoztatást az utas/vbusz.hu utazástervezőn lehet majd kapni, illetve december 31-éről január 1-jére, minden busz megállóban az új táblák az aktuális információkkal kirakásra kerülnek. A rendszer beindulását követően interneten folyamatosan nyomon követhető lesz az, hogy az adott buszmegállóba az elkövetkezendő fél órán belül milyen buszok mikor és hova indulnak.

Az utazást tervező alkalmazás otthoni számítógépről is elérhető a vbusz honlapján. Itt bárki megtudja nézni, hogy a buszok pontosan mikor indulnak és megtervezheti, hogy hova szeretne időre megérkezni. Az igazgató hangsúlyozta azt, hogy Veszprémben az új internetes rendszerrel évtizedeket ugranak az időben. Ez majdnem ugyanaz a rendszer, mint ami már Budapesten napjainkban is működik.

A buszokról folyamatosan küldenek adatokat az irányító központba, ahol összehasonlítják a tényleges adatokat a menetrendben előírt időpontokkal. Az utasítások a korrekcióra a buszvezetők felé ennek megfelelően kerülnek kiadásra.

Ugyanakkor arra is odafigyelnek, hogy a város kiemelt kulturális, sport programjainak a tömegközlekedését biztosítsák, a rendezvény akár az Arénánál, vagy a Kolostorok és kertek völgyében van. Újdonság lesz az is, hogy a 7-es busz a TESCO-ig fog közlekedni és az éjszakába nyúló rendezvényekhez is biztosítanak hazautazási lehetőséget.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.