Újabb VERGA ajándék a túrázóknak

Csütörtökön Tés községtől északra átadásra került a 1848 centiméter magas, Széchenyi Zsigmondról elnevezett új kilátó.
 
 

Újabb VERGA ajándék a túrázóknak

Csütörtökön Tés községtől északra átadásra került a 1848 centiméter magas, Széchenyi Zsigmondról elnevezett új kilátó.
 
 
 
 
 

Újabb VERGA ajándék a túrázóknak

Csütörtökön Tés községtől északra átadásra került a 1848 centiméter magas, Széchenyi Zsigmondról elnevezett új kilátó.

A kilátóról csodálatos panoráma tárul a tési fennsíkra. Tés, a Bakony legmagasabban fekvő települése. A falu mellett megy el az országos kék és piros túraútvonal, ezért a környékbeli bükkös erdők a túrázók nagyon gyakran látogatott helye.

Az új kilátó a „Jövő a kezünkben van” program keretében épült, 37 millió 500 ezer forintból. A Kelet Bakonyban ehhez kapcsolódik az a 8 állomásból álló erdőismereti tanösvény, ami az itt található természeti értékekkel ismerteti meg az ide látogató vendégeket.

Az ünnepséget a tési óvodások bemutatkozása nyitotta meg, majd Dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes mondott ünnepi beszédet.

Navracsics Tibor elöljáróban megköszönte a VERGA dolgozóinak azt a munkát, amivel nem csak kinyitották az erdőt, hanem a meglévő kincsekhez még hozzá is tettek egyéb értékeket. Így ezzel a megyébe látogatók Veszprém, Várpalota, beleértve Tés környékén, az ország egyik legszebb természeti környezetével találkozhatnak.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, hogy Tengerdi Győzőnek köszönhetően egy olyan új „világváltás” jelent meg itt, amelynek mindannyian nyertesei vagyunk. Nyertesei a környezetében élők és elsősorban az ide látogató turisták, akik meggyőződhetnek arról, hogy milyen szép is ez a környék. A turizmus ugyanakkor egy térség számára lehetőség, hogy gazdaságilag fellendüljön, amennyiben az itt élő vállalkozók megfelelő szolgáltatásokat tudnak az ide érkezőknek kínálni.

Navracsics Tibor szerint az a munka, amit évekkel ezelőtt a VERGA elindított beérni látszik, mert az a építmény ami itt átadásra kerül még sok-sok embernek fog az elkövetkezendő időszakban felejthetetlen élményt biztosítani. Egyben elindíthat egy fenntartható fejlődést a Bakony térségében élőknek. Végezetül azt kívánta, hogy ez a beruházás a környéken lévő települések számára jelentse egy új korszak kezdetét.

Tengerdi Győző, a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ez a kilátó egyik állomása annak a közjóléti programnak, amit 2013-ban indított el a VERGA. Az elmúlt évben „Jövő a kezünkben van” projekt keretében 19 állomást adtak át, amely a gazdaságnak 500 millió forintjába került. Az előttük álló 2014-es évben kevesebb állomást adnak át, de nagyobb értékben. A legjelentősebb beruházásuk több mint 700 millió forint befektetéssel Veszprémben, a „Zöld centrum” megvalósítása lesz.

Ezekkel a beruházásokkal a gazdaságélénkítő funkció mellett, a természetbe vágyó embereknek azt az igényét elégetik ki, ami természet jobb megismerését és a természet védelmét segítheti elő. Széchenyi Zsigmond azt mondta, hogy a vadűzés, erdőzúgás. Ezt az erdőzúgást szeretnének bemutatni azoknak az embereknek, akik nem tölthetik a mindennapjaikat az erdőkben.

A kilátó Széchenyi Zsigmond nevét viseli és 1848 centiméter magas. Mindkettő szimbolikus jelentőséggel bír. Széchenyi a közelben ejtette el első őz bakját és szarvas bikáját és az a túraút, tanösvény, amelyet innen indítanak az a Nádasy arborétumba vezet. Az 1848 centiméter azért szimbólum, mert a magyar szabadság szeretete az elmúlt két évtizedben olyan erős volt, mint amilyen erős ez az új kilátó.

Dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a tulajdonosi körükbe tartozó 22 erdőgazdaság 2013 óta közel négy milliárd forintot fordított a közjóléti programokra, amit a jövőben folytatni kívánnak. Az eltelt időszakban az erdőkben több új vendéglátásra alkalmas szálláshelyet alakítottak ki, és ezek népszerűségét mutatja az, hogy a turisták az előttük álló húsvétra, szinte minden szálláshelyet előre lekötötték.

A megítélése szerint az erdők soha nem voltak bezárva, csak még nem lettek kinyitva. A kinyitással természetesen kötelezettségek is járnak, mert ezeket a létesítményeket nem csak megépíteni szükséges, hanem a jövőben karban is kell tartani, biztosítva a további működésüket.

Nagyon fontos az is, hogy ezeken a helyeken megfelelő infrastruktúra kerüljön kialakításra. Mert minél fejlettebb egy térség, annál többen fogják felkeresni a rekreáció céljából és erre kell az erdőket üzemeltetőknek felkészülniük.

Végezetül gratulált a VERGA eredményeihez, mert ez az új kilátó a fa szépségének és hasznosságának a kiváló példája, egy igazi mestermunka.

A rendezvényt a tési énekkar műsorával zárták, majd a nemzeti színű szalag átvágásával adták át az új Széchenyi kilátót.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.