Még több visszaélésre derülhet fény

A napvilágra került fűzfői 600 milliós visszaélés kapcsán a szakemberek szerint ajánlott lenne a VERGA Zrt. teljes átvilágítása is.
 
 

Még több visszaélésre derülhet fény

A napvilágra került fűzfői 600 milliós visszaélés kapcsán a szakemberek szerint ajánlott lenne a VERGA Zrt. teljes átvilágítása is.
 
 
 
 
 

Még több visszaélésre derülhet fény

A napvilágra került fűzfői 600 milliós visszaélés kapcsán a szakemberek szerint ajánlott lenne a VERGA Zrt. teljes átvilágítása is.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese szerint mindenki számára megnyugtató lenne az, hogy ha ezek után a gazdálkodó szervezetnél minden területet átfogóan megvizsgálnának. Gyanúra ad okot az a tény is, hogy az elmúlt négy évben, miért cserélt három esetben tulajdonost a VERGA.

A tudomása szerint a 2010 előtti években a Honvédelmi Minisztérium megfelelően látta el a társaság felügyeletét. Jó kapcsolatuk volt a piac szereplőivel és az Európai Uniós pályázatokon is eredményesen szerepeltek.

Az, hogy egy gazdálkodó cég felügyeletét 2010 után egy bankhoz tették át, eleve gyanúra ad okot. Az is bizonyos, hogy egy tulajdonosi váltás mindig hozhat olyan viszonyokat, amelyek átláthatatlanná teszik az elszámolást. Szinte egyik pillanatról a másikra történt az, hogy a VERGA 2014. nyarán a banktól átkerült a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz. A képviselő szerint ezzel a gazdasági társaság szakmai irányítása ugyan jó kezekbe került, de a jogi képviselet, a törvények felügyelete a kormányhivatal kezében maradt. Ez pedig egy olyan kettősség, ami kiszámíthatatlan dolgokat eredményezhet.

A politikus azt is megerősítette, hogy lehetnek még olyan területek, ahol az átvilágítás során további meglepetések kerülnek felszínre. A „Jövőnk a kezünkben van” programban például több új beruházás lett átadva. Ezekből az építési szakemberek ugyan még csak néhány elemet néztek meg, de már ezek alapján is úgy látják, hogy az átadott létesítmények bekerülési értéke messze magasra van árazva.

Példaként említette a várpalotai erdei iskolát, ahol 40 millióért vették meg az épületet és hasonló nagyságrendben újították fel. A híradások azonban végül 125 millió forintos beruházásról szóltak. A megépült kilátók esetében szintén az állapítható meg, hogy a kivitelező a lehető legegyszerűbb (legolcsóbb) építészeti eljárásokat alkalmazta. Ezért azok a bekerülési költségek, amelyek napvilágot láttak, soknak tűnnek.

A cégnél végül a közelmúltban 60 millió forintos hiány bukott ki, amellyel kapcsolatban természetesen felmerült S. V. gazdasági igazgatóhelyettes felelőssége. Az időközben előzetes letartóztatásba helyezett vezető korábbi tevékenységéről csak ekkor derült ki, hogy a balatonfűzfői NIKE Fiocchi tulajdonosváltásakor 600 (!) millió forintos nagyságrendű ügyben is kihallgatták... Ennek ellenére a VERGA Zrt.-nél alkalmazták!

Gőgös Zoltán azt is kifogásolta, hogy a két gazdálkodó szervezetnél a belsőellenőrzés rendkívül felületes volt. Az ismeretei szerint a számlák meghamisítása rendkívül primitív módon történt, amit az első ellenőrzés alkalmával fel kellett volna fedezni.

Érthetetlen számára az is, hogy az ügyészségnek mire kell ennyi idő a vádemeléshez. Ezzel lehetőséget adtak az elkövetőnek arra, hogy egy másik gazdálkodó szervezetnél folytassa a visszaéléseket. Nagyon fontos lenne annak tisztázása is, hogy egy ilyen, a társaság gazdálkodása szempontjából bizalmas és fontos pozícióban hogyan került pályáztatás nélkül kinevezésre az elkövető. Kik álltak mögötte és milyen érdekek tették lehetővé a vezérigazgató helyettesi kinevezését?

A politikus ezen tapasztalatok birtokában helytelennek tartja azt a fideszes gyakorlatot, ami egyébként szinte minden területen tapasztalható. Szakemberek helyett pártkatonák kerülnek fontos pozíciókba, akik szakmailag felkészületlenek és nem látják át a gazdálkodó szervezet munkáját. Így az irányítás és a felügyelet szakmaisága is elmarad az elvárttól. Ilyen volt a VERGA most leváltott vezetője is, aki szerette magát a közvélemény előtt előtérbe helyezni és a beindított programokkal a vállalat jobbik arcát kívánta csak megmutatni.

A Gőgös Zoltán képviselte szocialista párt ezért egy független, szakmailag felkészült bizottsági átvilágítást sürget, ami a megítélése szerint hozhat még érdekes megállapításokat.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.