Új látványosság az erdei iskolában

A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti és Erdei iskolában szerdán, ünnepélyes keretek között adták át.
 
 

Új látványosság az erdei iskolában

A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti és Erdei iskolában szerdán, ünnepélyes keretek között adták át.
 
 
 
 
 

Új látványosság az erdei iskolában

A HM VERGA Zrt. tizennyolcadik létesítményét, az erdei diorámát, a Hubertus Erdészeti és Erdei iskolában szerdán, ünnepélyes keretek között adták át.

A „Jövő a kezünkben van 2013-2014” program keretében az Ajkához közeli erdei iskolában átadták Magyarország eddig legnagyobb diorámáját, valamint egy 12 személy elhelyezésére alkalmas szálláshelyet.

Az átadási ünnepséget az ajkai iskolások az erdő szépségeit bemutató előadásával, valamint Benedek Elek, a Szeresd a fát- című versével nyitották meg.

Tengerdi Győző, a VERGA Zrt. vezérigazgatója szerint a „Szeresd a fát” vers a jövőben akár a zöld ruhás erdészek szlogenje is lehetne. A vezérigazgató ünnepi beszédében egy sajátos beszámolót tartott a 2013-as évben a társadalmi felelősségvállalás, valamint a közjóléti program keretében, a VERGA Zrt által megvalósított fejlesztésekről, megmozdulásokról.

A tervbe vett 19 beruházásból, ezen a napon a Hubertus Erdészeti és

Erdei iskolában adták át az utolsó előttit. A vezérigazgató a beszédében emlékeztetett a kezdeti Várpalota melletti erdei iskola átadására, kiemelte az Alsóperén a Bakony Zöld Szíve Központban végrehajtott fejlesztéseket és végül eljutott az Ajka melletti beruházásokig, a kilátó, valamint kerékpárút átadásáig. Ezek a munkálatok a vállaltnak ebben az évben 500 millió forintjába kerültek, ami egy nagyon jelentős hozzájárulás a társadalom köz-értékeinek növekedéséhez.

A mai napon átadásra kerülő dioráma, közel 120 millió forint befektetését jelentette - hangsúlyozta a vezérigazgató. Az átadásra kerülő épületben a Bakony élővilágát elevenítik fel. A teremben 58 egészben preparált állattal, 38 állatfajt mutatnak be a természeteshez hasonló környezetben. Ezért itt szemléletes módon lehet megmutatni a gyerekeknek a bakonyi erdő állatvilágát, az állatok szokásait és életmódját.

A vezérigazgató meggyőződése az, hogy azok a kisgyerekek, akik a jövőben rendszeresen ide járnak majd tanulni és ebben a közegben nevelkednek fel, szeretni fogják a természetet, nem bántják és nem okoznak az erdőnek visszavonhatatlan sebeket.

A „Jövő a kezünkben van” program 2014-ben is tovább folytatódik és Veszprém környékén több százmillió forintos értékben lesznek jelentős beruházásaik- jelentette be Tengerdi Győző.

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke azt emelte ki, hogy a most átadásra kerülő dioráma nagy hatással lehet az ide látogató gyerekekre. Lesznek olyanok, akik itt ébredhetnek rá arra, hogy az érték vesztett világuk csak egy lépésre van a természet csodáitól. Láthatják azt a szépséget, amelyet tisztelni, szeretni kell. Az alelnök végezetül azt kívánta, hogy minél többen találkozhassanak ezzel a világgal, hogy minél többen legyenek azok, akik kötelességüknek érzik a megóvását és a védelmét.

dr. Jung László, a Magyar Fejlesztési Bank Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóságának ügyvezető igazgatója a beszédében elmondta, hogy az eredmények ismeretében tisztában van azzal, hogy a VERGA Zrt. az elmúlt időszakban nagyon szépen teljesített. Az itt dolgozók az erdőért élnek és a belső indíttatásukból érte is dolgoznak.

A szakember meggyőződése az, hogy az erdőért dolgozók a „zöld bibliájukban” az erdőt egy olyan nemzeti kincsnek tekintik, aminek a hatékony működtetése nagyon fontos feladat. Ugyanilyen fontossággal bír az erdővédelem, a pótolhatatlan természeti értékek megóvása.

Ami az utóbbi években még előtérbe került, az a közjóléti funkció. A természetben kikapcsolódást kereső ember magyarországi lehetősége a vízpart, vagy az erdő. Hogy ennek a funkciójának az erdő megfeleljen, használható infrastruktúrára, valamint folyamatos fejlesztésekre és a már meglévő létesítmények karbantartására van szükség.

Az igazgató külön kiemelte a következőt – a VERGA miből tudta megtenni ezeket a fejlesztéseket? Egyértelmű, hogy nem az állami költségvetésből, hanem a saját gazdálkodási nyereségeiből fordított vissza ezekre a beruházásokra. Most még azt kell elérni, hogy a már megvalósult létesítmények és az erdei iskolák megtöltődjenek igazi tartalommal. Mert lehet, hogy azok a gyerekek, akik ebben az iskolákban nőnek fel, képesek lesznek a felnőtteket is megtanítani a természet szeretetére.

A Hubertus Erdészeti és Erdei iskola használatára háromoldalú együttműködési megállapodást írtak alá. Ennek a célja a gyerek természet közeli életmódra történő nevelése és a kezdő vadászok gyakorlati képzésének segítése.

A szerződést, Fülöp-Bornemisza Szilvia, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Ajkai Tankerületének igazgatója, Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém Megyei Területének elnöke, valamint Tengerdi Győző a VERGA Zrt. vezérigazgatója írta alá.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.