Átadták az új kerékpárutat

Szerdán, ünnepélyes keretek között adták át a Veszprém Nemesvámos közötti, négy kilométer hosszú kerékpárutat.
 
 

Átadták az új kerékpárutat

Szerdán, ünnepélyes keretek között adták át a Veszprém Nemesvámos közötti, négy kilométer hosszú kerékpárutat.
 
 
 
 
 

Átadták az új kerékpárutat

Szerdán, ünnepélyes keretek között adták át a Veszprém Nemesvámos közötti, négy kilométer hosszú kerékpárutat.

Az ünneplők jelentős része kerékpáron érkezett meg az átadási ünnepség helyszínére, a nemesvámosi polgármesteri hivatalhoz. A Veszprémből indult kerékpárosok kényelmes tempóban fél óra alatt rendőri biztosítás mellett tették meg ezt a távolságot.

A polgármesteri hivatal nagytermében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes köszöntötte az ünnepségen megjelenteket. Úgy ítélte meg, hogy ezzel a beruházással a Bakony – Balaton térség összekapcsolásának egyik lényegi eleme került átadásra. A kerékpárút nagyon fontos a turizmus szempontjából és alapja lehet a jövőben annak, hogy a beruházás folytatódjon a Káli medence irányába, segítve ezzel a turizmus további fejlődését.

Az új út a turisztikai jelentősége mellett a két településen élőknek is kedvezőbb helyzetet hozott azzal, hogy a mindennapos ügyintézésre a városba utazók most már választhatnak a kerékpár és a tömegközlekedés között. Megállapította, hogy a mai nappal egy nagyon szépen kivitelezett és hasznos műtárgyakkal ellátott kerékpárút került átadásra.

Porga Gyula polgármester azt hangsúlyozta, hogy ez a beruházás egy széleskörű összefogás eredményeként valósulhatott meg. A két település példát mutatott az együttműködésből, amire a jövőben is nagy szükség lesz. Ugyanis az elkövetkezendő időszak fejlesztési forrásainak jelentős részét a nagyvárosok és a körülöttük lévő települések használhatják fel. Ezért az ilyen térségi együttműködésnek jövője van.

Molnár Tamás, a Közép-Dunántúli Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgató elmondta, hogy az érvényben lévő operatív program alapján 167 milliárd forint állt rendelkezésre a térségi fejlesztésekre. Ebből a pályázati összegből nyert a két település önkormányzata 303 millió forintot és a beruházás többi fedezetét a két önkormányzat önerőből vállalta.

Tengerdi Győző, a HM VERGA Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy a részükről beindított Tekeres -völgyi kerékpár és lovas út építése jó ütemben halad. A völgyben tizenkilenc állomást terveznek kiépíteni pihenőkkel, esőbeállókkal és ehhez a beruházáshoz kapcsolódik a ma újonnan átadott kerékpárút. Nagyon fontos az- hangsúlyozta – hogy az embereket kivigyük a természetbe és megtanítsuk őket együtt élni a környezettel, tudják szeretni azt, amit az erdő nyújtani tud. A nemrégiben beindított fejlesztésekben erdei iskolákat építenek és bővítik a turista útvonalakat. A gyerekek nevelése is nagyon fontos az, hogy miként éljenek együtt békében a természettel.

Sövényházi Balázs Nemesvámos polgármestere a beruházás főbb adatait ismertette. Többek között elmondta, hogy az építés során 16205 m3 földet mozgattak meg és 323 KRESZ tábla került kihelyezésre. A két önkormányzat az önrészt két évre vállalta be. Veszprém esetében az önrész 35,5 millió forint, Nemesvámosnál 16,6 millió forint lett. Úgy tapasztalták, hogy népszerű ez a beruházás, mert már a kezdetektől nagyon sokan használják a kerékpárutat, nemcsak kerékpározók, hanem futók és görkorcsolyások is. Reményét fejezte ki annak, hogy ez egy első lépése lesz a Káli medencére történő eljutásnak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.