Ünnep a Radar Ezrednél

Június 15-én ünnepélyes keretek között értékelték az MH 54. Veszprém Radarezrednél az alakulat elmúlt 69 évének történelmét.
 
 

Ünnep a Radar Ezrednél

Június 15-én ünnepélyes keretek között értékelték az MH 54. Veszprém Radarezrednél az alakulat elmúlt 69 évének történelmét.
 
 
 
 
 

Ünnep a Radar Ezrednél

Június 15-én ünnepélyes keretek között értékelték az MH 54. Veszprém Radarezrednél az alakulat elmúlt 69 évének történelmét.

Az ünnepélyes alkalomra felsorakozott katonák előtt Tihanyi Gábor nyugállományú őrnagy, a bezenyei század utolsó parancsnoka emlékezett meg a radarezred hét évtizedes történelméről.

Tihanyi Gábor a beszédében azt emelte ki, hogy kevés olyan honvédségi alakulat van ma hazánkban, amely változatlan alaprendeltetéssel éli meg a megalakulásának 69. évfordulóját. Az ezred az eltelt idő alatt annak is bizonyságát adta, hogy képes megbízhatóan végezni a feladatát és ezzel mindig meghatározó módon járult hozzá az ország légterének védelméhez.

Az alakulat elődje, 1949. június 15-én az Országos Légvédelmi Parancsnokság megalakulásával került rendszerbe állításra. A parancsnokság Légi Figyelő- és Jelző Szolgálata. Zalaegerszeg és Kiskunfélegyháza központtal elsősorban a déli határszakaszra települt figyelő őrsökön szolgálatot teljesítők vizuálisan próbálták felderíteni a légi járműveket.

A sugárhajtású repülőgépek rendszerbe állítása - 1952-ben - vetette fel annak szükségességét, hogy a pontosabb és gyorsabb paraméter meghatározás érdekében a kor követelményeinek megfelelő, katonai rádiólokátorokat használjanak. A fejlesztéseket szovjet segítséggel és technikával valósították meg.

A hidegháború hatásainak megfelelően az 1960-as évek elejétől egy új generációs fegyverzet, valamint automatizált vezetési rendszer kerül bevezetésre a Magyar Néphadsereg légvédelménél. A rádiólokátor századok felderítési információi közvetlenül a hadosztályokat kiszolgáló rádiólokátor ezredek harcálláspontjaira kerültek továbbításra.

1984-ben a két ezredet összevonják és Veszprém központtal rádiótechnikai dandár kerül felállításra. A dandár alárendeltségében hat rádiótechnikai zászlóalj és 24 rádiótechnikai század volt, összesen 126 felderítő és magasságmérő berendezéssel végezték a légtérfigyelést. A rádiótechnikai dandár fénykorában - 1993-ban - a 6143 volt az állományban lévők létszáma.

A radar rendszer életében meghatározó volt az 1994-es év, amikor a fertőszentmiklósi század felszámolásával megkezdődött a szervezeti rendszer a gyökeres átalakítása, és ez a folyamat 2014-ig tartott. A kialakult politikai helyzetnek megfelelően a hangsúlyok fokozatosan áthelyeződtek nyugatról keletre és elkezdték az átállást a negyedik generációs radarokra, valamint az adatfeldolgozás digitalizálására. Ezzel nagyon sok hagyományos beosztás szűnt meg, ami a katonai létszám csökkentését hozta magával.

Az ünnepség második részében önkormányzati és katonai vezetők megkoszorúzták a Kossuth laktanyában lévő, a Radar Ezrednek emléket állító kopjafát. Nyomatékot adva ezzel annak, hogy a hagyományok ápolása biztosítéka annak, hogy a most szolgálatot teljesítők körében a csapatszellem tovább erősödjön.

A csapatünnep nyugdíjas találkozóval és családi nappal zárult.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.