Aki először érintette meg a Holdat

Ünnepélyes állománygyűlésen emlékeztek meg kedden az MH 54. Veszprém Radarezred Fegyvernemi Napjáról.
 
 

Aki először érintette meg a Holdat

Ünnepélyes állománygyűlésen emlékeztek meg kedden az MH 54. Veszprém Radarezred Fegyvernemi Napjáról.
 
 
 
 
 

Aki először érintette meg a Holdat

Ünnepélyes állománygyűlésen emlékeztek meg kedden az MH 54. Veszprém Radarezred Fegyvernemi Napjáról.

Február 6-a az ezred Fegyvernemi Napja, ami az egyik világraszóló magyar tudományos felfedezéséhez kötődik. Bay Zoltán tudós a munkatársai segítségével 1945 nyarán az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. laboratóriumában kezdte el azt a kísérlet sorozatot, amelynek eredményeként észlelni tudta a Holdról a radarvisszhangot. A Föld- Hold távolságot ezzel tudták nagy pontossággal megmérni. A tudományos kísérletük eredményét február 6-án jelentették be, és csak órákkal előzték meg az amerikaiak hasonló felfedezését.

Az ünnepségen megjelenteket Zentai László ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte.

A parancsnok bejelentette, hogy az ünnepi beszéd megtartásra felkért Márki-Zay Lajos okleveles csillagász helyett a beszédet ő olvassa fel, mert a tanár úr a napokban váratlanul megbetegedett. Bay Zoltánt már gyerekkorában vonzották az égi jelenségek, különösen a Hold, valamint a többi bolygó mozgása és helyzete. Ez a vonzódása ösztönözte őt arra, hogy a tudomány rendelkezésére álló eszközeinek felhasználásával, ne csak a látható dolgokról legyenek ismeretei, hanem a láthatatlanokról is.

A kutatási szenvedélye vezette el a nagyfrekvenciás rezgések létrehozásáig és azok fizikai tulajdonságainak tanulmányozásáig. A tudós és a segítői a kutatásaik során több ehhez kapcsolódó tudományos felfedezéssel gazdagították még a meglévő fizikai elméleteket.

Az ünnepi beszédet követően ismertették a honvédelmi miniszter alakulatnak szóló ünnepi köszöntőjét. A levélben a miniszter kiemelte, hogy a honvédelem számára kiemelte fontos alakulatot köszöntenek ezen a napon, mert az itt dolgozók a békeidőben is harcfeladatot látnak el. Az ezred katonáinak kiváló mérnöki felkészültséggel, és nagyfokú műszaki ismeretekkel kell rendelkezniük ahhoz, hogy az alapvető feladatukat, a légtér felügyeletét biztosítsák.

Jelenleg az ország légterének figyelését több korszerű, a NATO előírásoknak megfelelő radar biztosítja, de a szükség esetén a részkitöltő radarok segítik a felderítés gyorsaságát. Ez rendkívül fontos követelmény Magyarország légtere sérthetetlenségének a biztosításához.

A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a honvédelmi vezetés a haza védelme érdekében a jövőben továbbra is számít erre az áldozatkész munkára.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.