Varázslat lett a város bora
Három éve annak, hogy Veszprém városa minden évben meghirdeti a környék borászatai körében a Veszprém Városa Bora – címre szóló pályázatot.
Porga Gyula polgármester szerint ez a pályázat azért fontos, hogy a városba érkező vendégek találkozhassanak egy olyan helyi különlegességgel, amit megkóstolhatnak, de el is vihetik haza magukkal. A címet a bor egy évig viselheti és ott lesz a város minden fontosabb közösségi rendezvényén, fesztiválján.
A polgármester az örömét fejezte ki annak, hogy egy ilyen rangos eseményen jelenthetik be a pályázat nyertesét, amit egy szakemberekből álló zsűri bírált el. A borszakértők idén a csopaki Söptei pincészet olaszrizling szőlőből készült száraz fehér borát tartották érdemesnek Veszprém Város Borának. A szakértők szerint a bor magas beltartalmi értékekkel, hosszú utóízzel, határozott fajtakarakterrel rendelkező reduktív olaszrizling. A termőhelyének megfelelően tartalmas balatoni bor, egyben a Viena Balaton második szintje.
A Söptei pince csopaki kötödése 1970-es évek elején kezdődött. A vállalkozók jelenleg hét hektáros szőlőterületen gazdálkodnak és változatos reduktív technológiával kezelik a boraikat. A termelésben alapvető elvárás önmagukkal szemben az, hogy csak a megfelelően érett, a 19 cukorfoknál nagyobb szőlőt dolgozzák fel. A Söptei fivérek szemléletét nagymértékben befolyásolták azok a tapasztalatok, amelyeket a rendszerváltást követően egy több hónapos németországi látogatás során szereztek.
A Vinea Balaton program HegyBor- kategóriájának célja, a Balaton-környéki történelmi szőlőhegyek olaszrizling borainak közös kommunikációja, és a helyi eredetvédelmi törekvések előmozdítása. A Vinea Balaton HegyBor-kategóriába nevezett borok elbírálása a BalatonBornál is alkalmazott „Origó kostoló” szerint történik.