Nagyszülők az iskolapadban

A Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében a hatodik éve indítanak számítástechnikai tanfolyamot a városban élő idős társaiknak.
 
 

Nagyszülők az iskolapadban

A Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében a hatodik éve indítanak számítástechnikai tanfolyamot a városban élő idős társaiknak.
 
 
 
 
 

Nagyszülők az iskolapadban

A Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete szervezésében a hatodik éve indítanak számítástechnikai tanfolyamot a városban élő idős társaiknak.

Török Lajos, az egyesület elnöke a program vezetője elmondta, hogy a tanfolyam indításának ötlete először 2011-ben merült fel igényként a tagság körében. A nyugdíjas klubok tagjai azt kérték, hogy kaphassanak segítséget az egyre több területen megjelenő elektronikai információk megismerésében, feldolgozásában, megértésében és kezelésében.

Egyesületünk elnöksége számára kezdetben a „hogyan” kérdés megválaszolása volt a legfontosabb és egyben a legnehezebb feladat. A pénzügyi lehetőségek, a számítástechnikai eszközök, valamint a tantermi lehetőségek hiánya egyértelművé tették, hogy ezt az igényt csak együttműködő partnerek segítségével tudjuk kielégíteni.

Az elnökségnek ekkor jött az a ötlete, hogy a középiskolák felé nyissunk, mivel számukra adottak voltak a számítástechnikai laborok és az oktatói feltételek. Az elképzelést segítette, hogy ezekben az években került bevezetésre az, hogy a középiskolásoknak 50 óra közösségi feladatvégzés szükséges az eredményes érettségi vizsgához.

2013 tavaszán megkeresésünkre Veszprém két nagy középiskolájában – Lovassy Gimnázium, valamint a Vetési Gimnázium - partnerekre találtunk és támogatták a képzésre irányuló elképzeléseinket. Azzal számoltunk, hogy a középiskolás fiatalok az ismereteik birtokában tantermi keretek között képesek a tudásukat átadni, „tanítani” a nyugdíjasokat. A jogszabályokat figyelembe véve, valamint együttműködési megállapodásokkal szabályozva még ebben az évben megkezdtük a számítástechnikai tanfolyamok szervezését.

Török Lajos hangsúlyozta: a kezdeményezésünk a tagság körében nagy érdeklődést váltott ki és elértük azt, hogy minden nyugdíjas mellé tudtunk „diák-tanárt” ültetni. Meglepően jó tapasztalatokkal és eredményesen zárultak az első tanfolyamok. A tanfolyamot elvégző „nyugdíjas-diákok” a végén képesek voltak az alapvető számítógépes feladatok elvégzésére, interneten levelezni, video-telefont használni.

A kezdeti sikereink népszerűvé tették a kezdeményezésünket, és a következő időszakban már a tanfolyamokon kívül más lehetőségeket is kellett keresnünk. Ennek kapcsán ajánlotta fel a Veszprémi Tanoda Egyesület a szaktantermét, ahol hét komplett számítógép és egy interaktív tábla állt az oktató rendelkezésére. Később az Agora Veszprém Városi Művelődési Központ a felújítását követően rendelkezésünkre bocsájtotta a nyelvi laborját, ahol tizennyolc számítógép és egy tanári munkahely kivetítővel áll a rendelkezésünkre.

Az oktatáshoz a hét közbeni délelőtti időszakot tudjuk igénybe venni, ami a nyugdíjasoknak is megfelelő időpont. A tanári szerepet az egyesület elnökségében lévő két felsőfokú végzettségű tagja vállalta. Összességében elmondható, hogy 2013 tavaszától eddig 16 tanfolyamot szerveztünk és ezen több mint 360 nyugdíjas juthatott alapfokú számítógépes ismeretek birtokába. Egy tanfolyam általában 10x2 órás foglalkozást foglal magába, de újabban igényként fogalmazódott meg a „továbblépés” a bonyolultabb számítógépes ismeretek felé.

Török Lajos végezetül kiemelte: Az egyesület elnökségének a szervezés során nagyon fontos tapasztalatot adott az a tény, hogy ebben a kérdésben erős helyi összefogást éreztünk és az önzetlen segítségnyújtást egyértelműen alátámasztotta az, hogy mindenki ingyen végezte a munkáját, illetve biztosította az oktatás feltételeit. A nyugdíjas társaink nevében utólag is köszönjük a együttműködő partnereink önzetlen segítségnyújtását.

Az elnök megerősítette azt, hogy az érdeklődés és az igények függvényében tovább folytatják a tanfolyamok szervezését, mivel a Városi Művelődési Központban nagyon jó oktatási feltételekre és partneri együttműködési készségre leltek.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.