A valódi értékek győzhetik le a félelmet

A megyeszékhelyen a tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a VeszprémFest: július 13-a és 17-e között.
 
 

A valódi értékek győzhetik le a félelmet

A megyeszékhelyen a tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a VeszprémFest: július 13-a és 17-e között.
 
 
 
 
 

A valódi értékek győzhetik le a félelmet

A megyeszékhelyen a tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a VeszprémFest: július 13-a és 17-e között.

A fesztivál még minden évben hozott olyan zenei különlegességet, ami Veszprémbe vonzotta az ország minden részéből, de külföldről is a zene iránt érdeklődőket. A rendezők szerint jó látni azt a nemzetközi műsorprogramot, amelyben egy-egy neves külföldi sztár éves fellépéseiből az tűnik ki, hogy nagy a kulturális fővárosok és fesztivál helyszínek sorában ott olvasható a VeszprémFest is. Veszprémben az eltel időszakban 108 Grammy-díjas lépett már fel és ezeknek a számát az idei év programja tovább gyarapíthatja.

A fesztivált beharangozó rendezvényen résztvevőket Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa köszöntötte. Az elmúlt napok brüsszeli eseményeire emlékezve kiemelte, hogy az ilyen rendezvények ma már nem csak gazdasági és kulturális értékeket képviselnek. Napjainkra a fesztiválok egyik fontos feladata az, hogy népek és a nemzetek egymáshoz történő közeledését szolgálja.

Az előző évszázadokban ezt a szerepet a vásárok vállalták fel, ahol a különböző országokból érkezett vásározók cserélték ki az általuk képviselt értékeket. Így fejlődtek nagyot akkoriban az úgynevezett vásárvárosok. Ma ezt a hivatást a fesztiválok töltik be. Veszprém ezzel a fesztivállal ilyen közvetítő szerepet vállal fel, mert az ide érkező vendégek ezekben a napokban olyan produkciókat láthatnak, amelyek maradandó emberi értékeket biztosítanak.

Ezeknek az értékeknek az átadása az, amivel nyitni lehet Európa felé, és le lehet győzni azokat a félelmeket, amelyeket ma az értelmetlen terrorizmus okozott.

Porga Gyula polgármester a város nagy sikerének tartja azt, hogy a VeszprémFest most már tizenharmadik alakalommal kerülhet megrendezésre. Úgy érzi, hogy Veszprémnek kötelessége jól gazdálkodnia azzal a történelmi örökséggel, amit az 1000 éves múltjától kapott. Ez pedig csak akkor lehetséges, ha ehhez az örökséghez a ma élők is valami maradandó értéket tesznek hozzá.

Ilyen plusz a VeszprémFest, ami bemutatja a város történelmi értékeit, és olyan világhírességeket hoz ide, ami az országban is egyedülálló.

Mészáros Zoltán, a rendezvény igazgatója ismertette a 2016. július 13-a és 17-e között megrendezésre kerülő VeszprémFest programját. Minden koncertet a várban felállított színpadon szeretnének lebonyolítani, és az eső helyszín továbbra is a Veszprém Aréna lesz. A fesztiválon ebben az évben három olyan sztárvendég lép fel, akik először vannak Magyarországon. Az idén, a nagyszínpad programjait öt napra tervezik.

Első nap, július 13-án a Világzene Napja lesz. Omara Portuonda és Diego el Cigola estje.

Második napon, július 14-én Gregory Porter lép fel.

Harmadik napon, július 15-én a pop zene lesz a színpadon, amikor Lisa Stansfield-el találkozhatnak a rajongóik.

Negyedik napon, július 16-án Jamie Cullum ad fergeteges koncertet.

Ötödik napon, július 17-én a Thieveri Corporation egy nagy és látványos bulival szórakoztatja a térre érkezőket.

Természetesen idén sem maradhatnak el az Óváros téren megrendezésre kerülő RozéRizling Jazz Napok. Július 8-a és 17-e között a téren 30 zenekar és 30 borászat mutatkozik be. A szervezők gondoltak foci rajongókra is azzal, hogy az EB döntőt - július 10-én - a szurkolók nagy kivető vásznon kísérhetik majd figyelemmel.

Újdonság az, hogy a szervezők a gyerekekre is gondoltak akkor, amikor egy rajpályázatot hirdettek meg. Én házam, én tornyom, Én városom-címmel, Veszprémben élő általános és középiskolások rajzait várják.

A rajzokat egy szakmai zsűri fogja elbírálni és az első 10 helyezett értékes jutalomban részesül. A legnagyobb ajándék viszont az lesz, hogy a 10 rajzot naponta a városháza fő falára projektorral vetítik ki.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.