Indulnak a fejlesztések a veszprémi elkerülőn

A közbeszerzések lezárását követően elkezdődhet a 8-as út déli elkerülő szakaszának több szakaszban történő korszerűsítése.
 
 

Indulnak a fejlesztések a veszprémi elkerülőn

A közbeszerzések lezárását követően elkezdődhet a 8-as út déli elkerülő szakaszának több szakaszban történő korszerűsítése.
 
 
 
 
 

Indulnak a fejlesztések a veszprémi elkerülőn

A közbeszerzések lezárását követően elkezdődhet a 8-as út déli elkerülő szakaszának több szakaszban történő korszerűsítése.

A fejlesztésekkel kapcsolatos kormányzati elképzelésekről Óvádi Péter, országgyűlési képviselő, valamint Porga Gyula polgármester tartott sajtótájékoztatót.

Óvádi Péter a tájékoztatójában elmondta, hogy a kormány a 1181/2019-es intézkedésében infrastrukturális fejlesztésekről döntött. Ebben a csomagban található a 8-as főút Veszprémet elkerülő szakaszának a korszerűsítése is. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy ez a döntés nagy jelentőséggel bír a térség gazdasági fejlődésére.

Köszönet ezért azoknak, akik ezt a fejlesztést megindították, többek között Navracsics Tibor EU biztosnak. Az út szélesítéséhez, a csomópontok kiépítéséhez szükséges terület kisajátítások 98 százalékban már megtörténtek, ami meggyorsíthatja a beruházás megkezdését.

Porga Gyula polgármester szerint ez a közúti fejlesztés a kormányzattal történő együttgondolkodásnak és együttműködésnek, valamint a közös csapatmunkának az eredménye. A kormány ezzel a beruházással a város által képviselt elképzeléseket támogatja. Veszprém 2022-ben egyik házigazdája lesz a Kézilabda Európa Bajnokságnak, majd 2023-ban Veszprém Európa Kulturális fővárosa lesz. Mindkét esemény zökkenő mentes megrendezését segítheti a 8-as út korszerűsítése.

A polgármester a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, hogy a 8-as út 2022 végéig két szakaszban 8.3 kilométeren kerül felújításra. Az első ütem a 8-as út 44-es – Szentkirályszabadjai kereszteződéstől – tart a 49-es kilométerig. Ebben egy kétszintű kereszteződés lesz, ahol a város centrum, a déli- és az északi elkerülő, valamint a 8-as út és s 82-es út összekötése kerül zökkenőmentesen választhatóvá. Ezt a beruházást 2021. végéig tervezik befejezni.

A második ütemben a 49-es kilométertől az 52-es szelvényig készülhet el a beruházás, két felüljáróval megépített csomóponttal – Balatonalmádi, Felsőörs – 2022. december 31-ig. A déli kerülő csatári elágazójáig történő fejlesztésének kivitelezése az ezt követő évek feladata lesz, erről még folytatódnak az egyeztetések.

Porga Gyula szerint ezzel a fejlesztéssel biztonságosabbá válik a közlekedés a 8-as úton és a veszprémi szabadidő, és sportközpontok megközelíthetősége és a rendezvényeket követő elhagyása is több alternatívát fog biztosítani. Ezzel a fejlesztéssel egy nagyon akut problémáját tudja a város megoldani.

www.veszport.hu 8-as út krónikája szerint – 2013. 08. 23. MTI hír kapcsán az oldalunkon a következő cikk jelent meg: 2016-ra lesz gyorsforgalmi út Székesfehérvár és Herend között.

Ebben Lappert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy az M-7-es autópálya 63 kilométernél lévő csomópontja és Herend között 2016 végéig kétszer kétsávos gyorsforgalmi út lesz. A 42 kilométeres útszakaszon a fontosabb helyeken ezzel megszűnnek a szintbeli kereszteződések.

Ezt az információt erősítette meg az a sajtótájékoztató, ami a hajmáskéri csomópont kialakításának megkezdésekor 2013. október 10-én Navracsics Tibor, akkori miniszterelnök-helyettes vezetésével a beruházás helyszínén tartottak. A cikk, A KÖZGÉP az utakon-címmel jelent meg és Lapper Dániel megerősítette az MTI által a 8-as út fejlesztéséről kiadott információit. Célként jelölték meg a 8-as út határig történő kétszer kétsávos megépítését, összekötve a térséget Dél-Ausztriával és Észak-Olaszországgal.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.