Több ezer hívő kéri Ferenc pápát, hogy menessze a veszprémi érseket

A veszprémi bazilika felújítása miatt indult mozgalom Udvardy György érsek ellen.
 
 

Több ezer hívő kéri Ferenc pápát, hogy menessze a veszprémi érseket

A veszprémi bazilika felújítása miatt indult mozgalom Udvardy György érsek ellen.
 
 
 
 
 

Több ezer hívő kéri Ferenc pápát, hogy menessze a veszprémi érseket

A veszprémi bazilika felújítása miatt indult mozgalom Udvardy György érsek ellen.

Petíciót adott adtak át a veszprémi bazilika értékeit féltő hívők Michael Wallace Banachnak, Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától – írja a Magyar Narancs.

A 3500 aláírást átadóknak azt ígérte a nuncius, hogy kellő figyelemmel fogja kísérni „ezt a kényes ügyet”, és tájékoztatni fogja az elhangzottakról Udvardy György érseket és a vatikáni hatóságokat.

Udvardy Györgyöt Ferenc pápa 2019. július 12-én nevezte ki a Veszprémi főegyházmegye élére, az új érsek azonban több intézkedésével is felháborította a híveket. Nem számolt azzal a Veszprémi Szent Mihály Székesegyház felújítása során, hogy sok veszprémi mélyen ragaszkodik a bazilikából eltávolításra ítélt színes ablakokhoz, amelyeket Sztehlo Lili készített. Veszprémben mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentésére, ami a nyáron összekapcsolódott az érsek eltávolításának igényével.

Szerdán az érsekség sajtótájékoztatót tartott, ott a kifogásolt fehér ablakokat Udvardy "munkaközi" állapotnak nevezte, majd elmondta, megmaradnak Waltherr Gida századelős alkotásai, azaz a neogótoikus ablakok. Sztehlo Lili modernista üvegablakait - ezekkel pótolták a háborúban részben megsemmisült neogót ablakokat - viszont kíméletlenül leszerelik. Ezeket Waltherr Gida alkotásaihoz illeszkedő neogót ablakokkal pótolják. A Magyar Kurír cikke szerint Sztehlo ablakai restaurálást követően biztos helyre, műtárgyként a Gizella Gyűjtemény gondozásába kerülnek.

Udvardy a nyáron a volt érsekkel, Márfi Gyulával is összerúgta a port. A két egyházi vezető közötti nézeteltérés alapját szintén a veszprémi székesegyház tervezett felújítása képezi, melynek során Udvardy „el akarja tüntetni a festett üvegablakokat, mondván, nem egységesek, mert újak kerültek a háború alatt megsérültek helyére. Köztük el akarja tüntetni a Szent Mihályt ábrázoló üvegfestményt is”, aki a bazilika és Veszprém védőszentje is egyben. Mindezeken felül az érsek le akarja meszeltetni a székesegyház díszítő festményeit is azzal az indokkal, hogy rosszul lettek restaurálva, de még a főoltártól is megszabadulna. Udvardy Márfit sejtette a székesegyház tervezett átalakítása miatt kialakult ellenállás vezetőjének és azt kérte, távozzon a városból.

Az érsekség egyébként 39 milliárd forintot kapott a kormánytól felújításra összesen, ebből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret. Idén további 17,8 milliárd forint plusz támogatást kaptak.

Forrás: hvg.hu
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.