Hírek a Várnegyed felújításáról

A Veszprémi Érsekség sajtószolgálata közleményben adott tájékoztatást a várnegyedben zajló munkálatok helyzetéről. A tájékoztatás szerint a régészeti feltárások az előzetes terveknek megfelelően haladnak.
 
 

Hírek a Várnegyed felújításáról

A Veszprémi Érsekség sajtószolgálata közleményben adott tájékoztatást a várnegyedben zajló munkálatok helyzetéről. A tájékoztatás szerint a régészeti feltárások az előzetes terveknek megfelelően haladnak.
 
 
 
 
 

Hírek a Várnegyed felújításáról

A Veszprémi Érsekség sajtószolgálata közleményben adott tájékoztatást a várnegyedben zajló munkálatok helyzetéről. A tájékoztatás szerint a régészeti feltárások az előzetes terveknek megfelelően haladnak.

Előkészítő munkákra alapozott tervezés és koncepció

2019-ben Veszprém az Európa Kulturális Főváros cím megrendezésének jogát nyerte el. A 2023-as Európa Kulturális Főváros rendezvénysorozathoz kapcsolódóan a Veszprémi Főegyházmegye a Várban lévő 18 ingatlan felújítására kormányzati támogatást nyert el részben a programokkal összefüggésben.

A felújítási előkészítő és felmérési munkálatok 2020 tavaszán indultak el, mintegy 100 szakember, számos szakterület – művészettörténész, régész, restaurátor, kutatók, építész, statikus, műszaki szakértők – bevonásával.

Az eredményekre alapozva állt össze az a felújítási program, ami mind a liturgikus, pasztorális, mind pedig a kulturális és közösségi, turisztikai szempontokat tartja szem előtt és az épületeket ennek érdekében kívánja hasznosítani.

A munkálatok keretében kerül sor az egyházi épületek felújítására, kiemelten a Szent Mihály Székesegyház, illetve a hozzá kapcsolódó Szent György-kápolna, valamint a Boldog Gizella-kápolna rekonstrukciójára. Talán ez a három épület az, ami a közvélemény számára is a legnagyobb érdeklődésre tarthat számot.

A Székesegyház épületének építészeti megújításai az elmúlt 100 évben

Tudni kell, hogy a Székesegyház jelen épületi formáját az 1907 és 1910 között tartott teljes átépítés során nyerte el. Ekkor került kialakításra a mai orgona – ami az akkori tervek szerint is csak egy részében került kialakításra – és számos belsőépítészeti elem is.

Jelenleg a szentély egy részében látható színes üvegablakok sem készültek el teljes körűen, ezt a későbbi évtizedben egészítették ki, de a templom egészére vonatkozóan nem tudott megvalósulni. Az elmúlt 100 évben a templom több alkalommal végeztek el belső átalakításokat, melynek egy része dokumentált, más részéről sajnálatos módon nem áll rendelkezésre írásos feljegyzés vagy tervanyag.

A tervek a liturgikus, kulturális, történeti szempontok figyelembe vételével, az értékek megmentését szem előtt tartva és a szakhatósági előírásoknak megfelelve kerültek kialakításra. A kutatások során szakmai megerősítést kapott, hogy a Szent Mihály Székesegyház jelentős részén nagyon komoly, mintegy 2-2,5 méter magasságot is meghaladó vizesedés és só szennyezés alakult ki. Ez nagymértékben károsította a padozatot és a falburkolatot.

Szintén a feltáró munkák eredményeként igazolt, hogy a Székesegyházban látható falfestés az 1970-es években került kialakításra. Az akkori anyagfelhasználás miatt ez a belső falfestés az alatta lévő 1910-es díszítő festést szinte teljes mértékben eltüntette, a jelen műszaki állapot a század előtti látvány helyreállításárát nem teszi lehetővé.

A jelenlegi rekonstrukció célja: egy olyan megújított, a liturgia szellemének megfelelő tér és épület kialakítása, ami mindenkinek megnyugvást jelent és örömteli hitélet gyakorlásra ad lehetőséget. Körültekintés, múltbéli értékek megbecsülése és megóvása, hatósági előírásoknak megfelelve

A felújítás Veszprém város történelmi negyedében valósul meg, vallási és hitéleti épületeket érint, így teljesen természetes, hogy nagy érdeklődésre tart számot, illetve sok ember véleményezését is érintheti ez a folyamat.

Tisztelettel nyugtatunk meg mindenkit és biztosítjuk az érdeklődőket arról, hogy a leírt folyamatokban a lehető legnagyobb körültekintéssel, múltunk, értékeinek becsben tartásával, megvédésével, a hagyományok megőrzésével, megóvásával és az érvényben lévő szakhatósági előírások betartásával járunk el.

Abban bízva, hogy – utolsó pillanatban lévén a történelmi javaink megmentését illetően – egy olyan szép, megújított, a liturgia szellemének megfelelő tereket , épületeket tudunk kialakítani és átadni a hívő közösség számára, ami mindenkinek megnyugvást jelent és örömteli hitélet gyakorlásra ad lehetőséget.

Megköszönve figyelmüket, tisztelettel adunk tájékoztatást arról, hogy a későbbiekben a felújítással kapcsolatos jelentős észrevételek, tájékoztatások a főegyházmegye az erre a célra kialakított elektronikus felületein lesznek nyomon követhetőek. Kérjük, hogy a tények ismeretében támogassák közös munkánkat – áll a Veszprémi Érsekség ajtóközleményében.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.