Ugrás a sötétbe

Új színházi bemutatóra készül április 22-én a Veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszín.
 
 

Ugrás a sötétbe

Új színházi bemutatóra készül április 22-én a Veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszín.
 
 
 
 
 

Ugrás a sötétbe

Új színházi bemutatóra készül április 22-én a Veszprémi Latinovits-Bujtor Játékszín.

A Játékszínben Oberfrank Pál rendezésében, Sebő József: Háború vagy béke Veszprémben – című drámáját mutatják be. A dráma két főszereplője dr. Komjáthy László, az első világháború időszaka alatt a város hivatalban lévő polgármestere, valamint dr. Hajós Zoltán ügyvéd, a polgármester barátja.

A dráma három helyszínem játszódik, a polgármesteri hivatalban, majd a doberdói fronton és a veszprémi várbörtönben. A két barát megdöbbenésül értesül a világháború kitöréséről. A háború megítélésével kapcsolatos politikai véleménykülönbség lesz a konfliktusok kiinduló pontja.

A két barát eltérően értékeli a háború értelmét és a kimenetelével kapcsolatban is vitájuk támad. Ez a véleménykülönbség éleződik ki a dráma cselekménye során. A darab harmadik részére annyira szembekerülnek egymással, hogy Hajós lesz az, aki a Tanácsköztársaság népbiztosaként a volt barátját elítélteti.

A dráma során jól érzékelhető az a szemléletváltás, ami az ügyvédnél a történelmi konfliktusok hatására alakul ki és radikalizálódik. A polgármester részéről ugyanakkor nagyon figyelemre méltó megállapítás az, amit a háború kitörésének hírére tett. Végül is ez a szemlélet határozza meg a cselekedetei humánus beállítottságát: „ez a háború nem más, mint a sötétbe ugrás!”

A darab korabeli dokumentumok felhasználásával az első világháború veszprémi eseményeit mutatja be, amelynek a utolsó részében a város vezetésének tagjaival a várbörtönben lehet találkozni. 1919-ben ide gyűjtötték össze a város elit tagjait, dr. Óvári Ferencet, dr. Komjáthy Lászlót és dr. Ruppert Rezsőt.

Sebő József író így foglalta össze a darab lényegét:”Arra törekedtem, hogy a négy szereplőre írt darab méltó módon őrizze meg a korabeli veszprémiek áldozatos küzdelmeinek emlékét.”
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.