új év köszöntő az egyetemen

Pénteken, az egyetem aulájában az előző évek hagyományaitól eltérően történt meg az újév köszöntése.
 
 

új év köszöntő az egyetemen

Pénteken, az egyetem aulájában az előző évek hagyományaitól eltérően történt meg az újév köszöntése.
 
 
 
 
 

új év köszöntő az egyetemen

Pénteken, az egyetem aulájában az előző évek hagyományaitól eltérően történt meg az újév köszöntése.

Az ünnepi műsort követően a Veszprémi Pannon Egyetem rektora, Friedler Ferenc köszöntötte a megjelent vendégeket. Rendhagyónak tartotta ezt a rendezvényt annyiban, hogy az egyetem az idén a várostól külön köszönti, a velük kapcsolatban álló gazdasági társaságok vezetőit és az egyetem dolgozóit.

A rektor a beszédében elmondta, hogy a veszprémi egyetemnél az új év köszöntésének nagy hagyományai vannak. 1955 és 1995 között a mindenkori rektor az újév első napján déli tizenkét órára várta az egyetem aulájába a munkatársait és aki képes volt erre elmenni, azokkal ünnepelték meg az új év beköszöntét.

1995 után vált hagyománnyá az, hogy az egyetem, a megye, valamint a város közéleti vezetői január elsején az egyetemen találkoztak és köszönthették együtt az újévet. Mivel az eltelt évek alatt a rendezvény már kinőtte az egyetem lehetőségeit két évig a Veszprém Aréna adott otthont a köszöntőnek. Idén a helyzetnek megfelelően megint változások történtek. A megye az önkormányzat dísztermében, a város az új Hangvillában és az egyetem, pedig visszatért a múltjának gyökereihez.

A rektor szerint ha az elmúlt évet röviden értékelni kell, azt lehet mondani, hogy ez az év a egyetem újjászületésének éve volt. Az egyetem ugyanis, az alacsony állami finanszírozás ellenére képes volt előteremteni a működéséhez szüksége anyagi fedezetet. Ezt piaci alapon tették, ami a gazdasági vállatokkal folytatott tevékenységüknek köszönhető. Ezek között jelentős az a négy nemzetközi szerződés, ami ebben az évben jelentős anyagi hasznot és erkölcsi elismerést hozott az egyetemnek.

Jogosan merül fel az a kérdés, hogy ilyen formában a működtetés hosszútávon fenntartható-e?

Az egyetem vezetése úgy látja igen – hangsúlyozta a rektor - de ehhez tudni kell azt, hogy ma már az egyszintű struktúrában történő működtetés nem lehet alternatíva. Át kellett alakítani az egyetem szerkezetét és három dimenzióban kezdtek el gondolkodni. Ez a három nagyon fontos pillér, a kutatás, fejlesztés és az oktatás. Ez hozta azt az eredményt, ami optimizmusra adhat okot az egyetemen dolgozóknak.

Az egyetem ugyanakkor nagyon jó kapcsolatot tart fenn a várossal a területfejlesztési stratégia kidolgozásában, ugyanakkor felelősséget vállal a régióban található felsőfokú intézményekért is.

Végezetül az egyetem rektora a 2013-ashoz hasonló sikeres újévet kívánt.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.