Megbecsülni a kiváló szakembereket

Huszonhárom szakma képviselőjének adták át a mesteri okleveleket a Veszprémi Pannon Egyetem aulájában.
 
 

Megbecsülni a kiváló szakembereket

Huszonhárom szakma képviselőjének adták át a mesteri okleveleket a Veszprémi Pannon Egyetem aulájában.
 
 
 
 
 

Megbecsülni a kiváló szakembereket

Huszonhárom szakma képviselőjének adták át a mesteri okleveleket a Veszprémi Pannon Egyetem aulájában.

Az Európai Uniós finanszírozással támogatott szakképzésben az elmúlt időszakban 225 szakember vett részt megyében és tett mestervizsgát. Az elismerő mesteri okleveleket dr. Odrobina László, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár jelenlétében adták át.

Az újonnan kinevezett mestereket a helyettes államtitkár köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy színvonalas szakképzés nélkül a gazdaság sem tud jól működni. A kormány ennek érdekében igyekszik a jövőben megteremteni a szakemberek nagyobb társadalmi elismertségét.

Ennek megfelelően alakítják át az iskolarendszert, ahol a szakma elsajátítása mellett biztosított lesz az érettségi megszerzése, ezzel egyenes út vezethet a felsőoktatási képzésbe. Ez azért fontos, hogy a fiatal a tanulmányai során ne kerüljön válaszút elé, hogy vagy a szakma, vagy az érettségi.

A szeptembertől bevezetésre kerülő duális képzés lehetővé teszi majd azt, hogy ha a fiatal dolgozni akar, ez ne zárja ki őt a későbbi továbbtanulás lehetőségéből. Ezt a oktatási formát ősztől nem csak a nappali tagozaton választhatják, hanem az esti képzésben résztvevők is.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke azt emelte ki, hogy országos szinten jelenleg mintegy 5 ezer mester hiányzik. Ennek pótlása a gazdaság számára nagyon fontos feladat.

Ugyanilyen fontosnak ítélte meg a mester szakmunkások társadalmi elismertségének az emelését. Meg kell mutatni a fiataloknak, hogy érdemes a szakmát magas fokon elsajátítani.

Az alelnök hangsúlyozta, akik a mai napon átveszik a mesteri oklevelüket, azt is megtanulták, hogyan lehet a megszerzett szaktudást átadni a fiataloknak. Végezetül példaszerűnek tartotta azt a munkát, amit a megyében a mesterképzés terén az iparkamaránál végeztek.

Dr. Markovszky György, a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a két világháború között nagyon nagy tekintélye volt a szakképzésnek és a mesterembereknek. Ezt a tekintélyt kell visszaállítani és ehhez tud segítséget adni az új duális képzés bevezetése.

Meggyőződése az, hogy a szakmát nem csak az iskolapadokban lehet megtanulni. A „dolgozva tanulni” elv sok területen bizonyította már a létjogosultságát. Ezt az elvet támogatják az iparkamarák és szervezik a jövőben a szakemberek gyakorlati felkészítését.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.