Veszprém az egészség útján

A megyeszékhelyen ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 22-én „Az egészség útja” prevenciós és jótékonysági rendezvénysorozatot.
 
 

Veszprém az egészség útján

A megyeszékhelyen ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 22-én „Az egészség útja” prevenciós és jótékonysági rendezvénysorozatot.
 
 
 
 
 

Veszprém az egészség útján

A megyeszékhelyen ötödik alkalommal rendezik meg szeptember 22-én „Az egészség útja” prevenciós és jótékonysági rendezvénysorozatot.

A civilek által kezdeményezett rendezvénysorozat az idei évben is három helyszínen rendezik meg. A megnyitó a Lovassy László Gimnáziumban 10 órakor lesz, ahol a Gasztroenterológiai kerekasztal mellé várják az egészségügy iránt érdeklődőket.

A rendezvényre látogató vendégek neves egészségügyi szakemberek előadásain ismerkedhetnek meg a belső szerveik működésének rendellenességeivel, betegségeivel, a gyomor és bélrendszerek vérzéseinek okaival, a vastagbél rák korai felismerésének szükségességével. Az előadásokhoz kapcsolódóan lesz újraélesztési bemutató is.

Az előadások mellet a város közétkeztetésben résztvevő vállalkozások bemutatják a korszerű táplálkozás legújabb eredményeit, tesznek ajánlásokat az egészséges mindennapi étkezésre.

Dr. Dávid Gyula, a Cholnoky Ferenc Kórház főigazgatója kiemelte, hogy a rendezvénynek aktualitást ad az a kormányzat által meghirdetett új program ami már sok éve várat magára. A több évtizedes „tipródás” után hamarosan megindul a vastagbél szűrő program, ami az 50 feletti korosztályt célozza meg.

A statisztikai adatokból lehet tudni azt, hogy ez a betegség hazánkban nagyon sok idős embert érint. A betegség korai szakaszban gyógyítható, de elhanyagolva a beteg menthetetlenné válik és ennek a következménye az, hogy évente több mint 5 ezer magyar ember hal meg rákban. Erre kívánják ráirányítani a figyelmet kérve azt, hogy minél többen vegyenek részt az országos prevenciós programban. A szűrést a háziorvosok kezdeményezik és két lépcsőben kerül végrehajtásra.

A rendezvény sorozat másik célja a jótékonykodás, amivel hagyományosan az egészségügyi ellátást kívánják javítani. A felajánlásokból és a rendezvények bevételeiből befolyt pénzeket, idén is a kórház kapja meg. Az így átadott összegből a gyógyítást közvetve, vagy közvetlenül segítő orvosi eszközöket vásárolnak. Az elmúlt években ezeken a rendezvényeken szerzett bevételekből közel 10 millió forint lett a kórháznak átadva.

A jótékonysági bevételekre számító rendezvények egyike a Hangvillában megtartásra kerülő bábelőadás. A Szatmárnémeti Északi Színház vendégjátékában lesz látható a „Cókmók, avagy a morgolódó szekrénynanó” című darab. Ez a darab a színház évadnyitó előadása, ami egyben a Kabóca mesefesztiváljának nyitó darabja.

A rendezvények másik hagyományos szponzora a Veszprémi Petőfi Színház. Este 19 órától mutatják be a Sing Sing Sing Musical Show .. dalolva az egészség útján - című műsorukat. Ez egy Veszprémben született előadás, amit neves vendégszereplők részvételével állítanak újra színpadra. Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a színház már évek óta fontos feladatának tartja azt, hogy konkrét formában támogassa a városban működő kórház gyógyító munkáját.

Megerősítette azt, hogy a városhoz kötődő vendégművészek a jótékonysági esten történő fellépést az első felkérésre vállalták és már most azt tapasztalják, hogy a rendezvény iránt a közönségük körében nagy érdeklődés mutatkozik.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.