Fegyelmezetlen gyalogosok Veszprémben

A Veszprémi Rendőrkapitányság szerint veszélyes, egyben szabályszegő gyakorlat alakult ki Veszprém belvárosában.
 
 

Fegyelmezetlen gyalogosok Veszprémben

A Veszprémi Rendőrkapitányság szerint veszélyes, egyben szabályszegő gyakorlat alakult ki Veszprém belvárosában.
 
 
 
 
 

Fegyelmezetlen gyalogosok Veszprémben

A Veszprémi Rendőrkapitányság szerint veszélyes, egyben szabályszegő gyakorlat alakult ki Veszprém belvárosában.

A veszprémi belvárosi kettős körforgalom építése miatt a Mindszenty József utca és a Mártírok útja kereszteződésében kiépített jelzőlámpás kijelölt gyalogos átkelőhely - építési területnek történő átadása miatt - 2018. június 11-től megszűnt.

A gyalogosok a kormányhivatalt és a kórházat a Brusznyai Árpád utca és a Mártírok útja kereszteződésében lévő kijelölt átkelőhelyen, valamint a Budapest út és a Jutasi út kereszteződésében, a körforgalomnál lévő aluljárón át tudják megközelíteni.

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársainak az a tapasztalata, melyet megerősítenek a polgári személyektől érkezett jelzések, hogy a megszűnt átkelési lehetőséget a gyalogosok közül többen úgy oldják meg, hogy a Mindszenty József utcán lévő hotel előtti úttesten szabálytalanul kelnek át egyedül, vagy csoportosan. Az út szélességéből, a forgalmi sávok számából és a jellemzően sűrű forgalomból következően ez a szabálytalan átkelés rendkívül balesetveszélyes helyzeteket idéz elő.

A Veszprémi Rendőrkapitányság felhívja a gyalogosan közlekedők figyelmét, hogy a kifogásolt magatartás a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést valósítja meg. A gyalogosokra is vonatkoznak KRESZ szabályok ugyanúgy, mint a kerékpárral vagy a járművel közlekedőkre. A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos átkelőhelyen kelhet át. Csak akkor szabad átkelni az úttesten, ha belátható távolságon belül nincs kijelölt gyalogos átkelőhely, és ez esetben az átkelés során a lehető legrövidebb utat kell választani.

Gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. A gyalogosnak tilos többek között olyan helyen, ahol járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (pl. nagyobb jármű) közelében az úttestre lépni, továbbá tilos lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya, stb.) lépni, valamint tilos az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van. Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedés balesetmentességét, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

Kérjük, közlekedjenek körültekintően és jogkövetően! - hívja fel a közleményében a gyalogosok figyelmét a Veszprémi Rendőrkapitányság.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.