Sorvadó zenei képzés Veszprémben

A nagy hagyományokkal rendelkező középiskolai zeneművészeti képzés Veszprémben a végét járja, állítja az LMP.
 
 

Sorvadó zenei képzés Veszprémben

A nagy hagyományokkal rendelkező középiskolai zeneművészeti képzés Veszprémben a végét járja, állítja az LMP.
 
 
 
 
 

Sorvadó zenei képzés Veszprémben

A nagy hagyományokkal rendelkező középiskolai zeneművészeti képzés Veszprémben a végét járja, állítja az LMP.

Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője a tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy Veszprém város vezetése lemondott a zeneművészeti képzés támogatásáról. A megyei jogú város legutóbbi közgyűlésén a képviselők egy sürgősségi indítvánnyal benyújtott előterjesztésben az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokban működő iskolák átszervezését véleményezték.

A közgyűlés elfogadta azt, hogy a Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola keretei között folyó szakgimnáziumi képzés 2017. szeptember 1-jétől kifutó jelleggel működjön. A kifutó jelleg azt jelenti, hogy amint az utolsó végzős osztály is leérettségizik, a városban ez a képzés megszűnik. Ezt a tényt a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója is megerősítette.

Jelenleg egy 11. évfolyamos osztály működik, a többi tanuló ráképzős, utóképzős, 13-14-15. évfolyamos, illetve vendégtanuló. A teljes létszám jelenleg huszonkét fő. A tankerület igazgatója szerint sem a korábbi városvezetés, sem később a tankerület, mint szakmai vezetés nem tehettek sokat azért, hogy az iskola jobb helyzetbe kerüljön. Vagyis ebben a kérdésben mindenki mossa a kezeit, miközben Veszprém képzési palettája szegényebb lett – állapította meg a politikus.

Gerstmár Ferenc szerint a problémák akkor erősödtek fel, amikor 2012-ben a fideszes városvezetés úgy döntött, hogy a zeneművészeti szakközépiskolának ki kell költöznie a Völgyhíd tér 2-ből. Az iskola a leromlott állapotú Dózsa György út 2-be költözött, ahol az önálló iskolából tagintézménnyé vált. Ugyanekkor a diákotthoni elhelyezés is más helyszínre került.

A képviselő meglátása az, hogy az intézményvezetői státusszal kapcsolatos történések annak idején több kérdést vetettek fel. Az sem véletlen, hogy Kováts Péter 2013-ban már nem pályázott és a tanárok közül egyre többen hagyták el az iskolát. A képviselő úgy véli ez volt az egyik oka annak, hogy a tanuló létszám az elmúlt években egyre csökkent, mert egy bizonytalan jövőjű iskolába senki nem íratja be szívesen a gyerekét.

A politikus szerint egy zenei kultúrájára büszke városnak sokkal nagyobb figyelmet kellett volna fordítania a középiskolai zeneművészeti képzés megmentésére. A fejlesztésekre kellett volna összpontosítania, az elsorvadáshoz történő asszisztálás helyett.

A képviselő arra kérte a városvezetést, hogy a tankerülettel együttműködésben tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az oktatás más területén ne fordulhasson elő hasonló eset. Külön felhívta a figyelmet a Völgyhíd tér 2. szám alatti ingatlan sorsának a rendezésére, mert az épület évek óta kihasználatlanul áll.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.