Polgármesteri közlemény

A Magyar Kormány szigorító intézkedéseivel összhangban Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a városra vonatkozóan a következő rendelkezést adta ki.
 
 

Polgármesteri közlemény

A Magyar Kormány szigorító intézkedéseivel összhangban Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a városra vonatkozóan a következő rendelkezést adta ki.
 
 
 
 
 

Polgármesteri közlemény

A Magyar Kormány szigorító intézkedéseivel összhangban Porga Gyula Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere a városra vonatkozóan a következő rendelkezést adta ki.

Tisztelt Veszprémiek!

A Miniszterelnök hétfői bejelentése óta tudjuk, hogy új, még szigorúbb szakaszához érkezett a világjárvány elleni védekezés. Tovább kell növelnünk a fegyelmezettségünket, tovább kell szűkítenünk a mozgásszabadságunkat, és tovább kell csökkentenünk a találkozásaink számát, hogy lassítsuk a vírus terjedését, hogy védjük saját egészségünket, hogy a máris agyonterhelt egészségügyi rendszer működése mindvégig helyt tudjon állni.

Mindannyian jól tudjuk: egyedül nem megy.

Valamennyien kellünk az eredményes védekezéshez!

Ezért kérek mindenkit a szerda 0 órától hatályba lépő rendszabályok önkéntes követésére:

https://magyarkozlony.hu/.../e35363d964683da1.../megtekintes

- Este 8-tól reggel 5 óráig kijárási tilalom lesz országosan, így a városban is. Ez alól mentesül az igazolt munkavégzés esete, illetve az egészségvédelmi cél. Kivétel továbbá a kutyasétáltatás a lakóhely 500 méteres körzetén belül. Köszönjük Ovádi Péter országgyűlési képviselőnknek, akinek javaslatát elfogadta a kormány.

- Az üzletekben az ott foglalkoztatottak kivételével tilos este 7 óra és reggel 5 óra közötti időben az üzletben, a lottózóban, valamint a nemzeti dohányboltban tartózkodni. Este 7 és reggel 5 óra között az üzlet, a lottózó, valamint a nemzeti dohánybolt köteles zárva tartani. Este és reggel 5 óra között a gyógyszertár és az üzemanyagtöltő-állomás nyitva tarthat.

- Tilos minden gyülekezés és csoportosulás!

- Minden önkormányzati fenntartású intézményben megtesszük a szükséges intézkedéseket, így bezár a Veszprémi Petőfi Színház , a Pannon Várszínház, a Kabóca Bábszínház, a Laczkó Dezső Múzeum, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, az Agóra Veszprém Kulturális Központ, a Veszprémi Állatkert, a mozi, az edző, - és fitnesztermek, valamint az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, a városi uszoda és a stadion is.

- Töröljük a rendezvényeket, elsőként a Bakony Expot és a szokásos karácsonyi vásárokat.

- A tavasszal létrehozott segélykérő és bejelentő telefonszámokat újra aktíváljuk, így bárki, aki egyedül érzi magát, vagy segítségre van szüksége, az ezeken a számokon jelentkezhet: a +36 20 432 5845, vagy +36 20 432 4170. Illetve az Önkormányzat információs vonalain: +36 20 279 7922 vagy a +36 20 271 8221.

- A középiskolák és egyetemek áttérnek az online oktatásra.

- Az óvodai, bölcsődei és egészségügyi intézmények dolgozóit folyamatosan tesztelik majd.

- A kormány munkahely-megtartási programját követve igyekszünk segíteni a helyi vállalkozókat.

- A V-Busz sűríti járatait, hogy a csúcsidőben minél kevesebb ember utazzon egy járművön. Orrot és szájat eltakaró maszk viselése a buszjáratokon is kötelező, ennek hiányában az utas leszállítható a járatról.

- A vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével, csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása idejére megengedett a tartózkodás.

- A szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti, gazdasági, vagy oktatási céllal.

- Esküvők csak a járványügyi szigorítások betartásával szervezhetők.

- Temetéseken maximum 50 személy lehet jelen.

A polgármesterek megkapták a felhatalmazást, hogy a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén, közterületein, illetve nyilvános helyein meghatározza a maszkviselést.

Ennek alapján Veszprémben 2020. november 12. csütörtök 05:00 órától kötelező a szájat és orrot eltakaró maszk viselése:

- minden buszmegállóban

- a buszpályaudvar teljes területén

- a vasútállomás teljes területén

- a belvárosban

- minden közterületi és közforgalom számára nyitott parkolóban

- a vásárcsarnok területén

Az utcanevek listáját is tartalmazó rendelet hamarosan felkerül a veszprem.hu-ra is.

A rendelkezések szigorúsága saját érdekünk, a fegyelmezett, felelőségteljes magatartás és az előírások betartása kulcsfontosságú mindannyiunk számára. Azzal sem követünk el hibát, ha a fentieken kívül máshol is viseljük a maszkot.

A kormány elrendelhet szigorúbb óvintézkedést, amennyiben nem csillapodik a megbetegedések száma. Azonban az élet nem korlátozható teljesen: munkába járunk, iskolába és óvodába visszük gyermekeinket, bevásárolni megyünk a szükséges élelmiszerekért, azonban ennél többre most nincs lehetőségünk.

Ha a következő 30 napban komolyan vesszük az előírásokat, helyesen hordjuk a maszkot, kerüljük a társas érintkezést, rendszeresen fertőtlenítünk, tartjuk a távolságot, akkor remélhetőleg a karácsonyt és az ünnepeket már nyugodtabb, biztonságosabb, önfeledtebb körülmények között tölthetjük egészségben. Ennél pedig semmi nem lehet fontosabb!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Veszprém, 2020. november 11.

Porga Gyula

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.