Az ország zöldenergetikai fordulata

Közös ügyünk a zöldenergia -címmel tartott sajtótájékoztatót hétfőn György László, kormánybiztos, valamint Porga Gyula polgármester Veszprémben, a Haszkovó úti buszfordulóban.
 
 

Az ország zöldenergetikai fordulata

Közös ügyünk a zöldenergia -címmel tartott sajtótájékoztatót hétfőn György László, kormánybiztos, valamint Porga Gyula polgármester Veszprémben, a Haszkovó úti buszfordulóban.
 
 
 
 
 

Az ország zöldenergetikai fordulata

Közös ügyünk a zöldenergia -címmel tartott sajtótájékoztatót hétfőn György László, kormánybiztos, valamint Porga Gyula polgármester Veszprémben, a Haszkovó úti buszfordulóban.

Porga Gyula, Veszprém MJV polgármestere azt emelte ki, hogy napjainkban a települések önkormányzatai nagyon sokat tehetnek a kormányzat klímacéljainak a megvalósításáért, és ebben a feladatban Veszprém önkormányzata az országos összehasonlításban az élen jár.

A polgármester hangsúlyozta, hogy képviselő testület 2011-ben fogadta el a város klíma stratégiáját, később a zöld stratégiát, és most készül a karbonsemleges stratégia. Öt elektromos busz közlekedik már a városban, a tervek szerint a közel jövőben még két elektromos jármű áll majd forgalomba, és bővül a V-BIKE tárolóhelyeinek száma, ezért az itt élők jó lehetőségeket találhatnak az elektromos kerékpárok használatára.

A terveik között szerepel az, hogy a jövőben az elektromos buszokat a végállomásokon napenergia segítségével töltik fel.

György László kormánybiztos a tájékoztatójában elmondta, hogy a zöld energetika piaca 2050-re a világon várhatóan nyolcszorosára bővülhet. Úgy látják, hogy Magyarország nem követője, hanem éllovasa lesz ennek a jelentős fordulatnak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a zöldgazdaság megvalósításához a kormánynak négy fontos feladata van. A zöldenergia megtermelése, tárolása, felhasználása és a körforgásos gazdálkodás biztosítása.

Az első lépcső, a zöldenergia megtermelésével kezdődik. A 2020-ban közzétett Klíma és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazott célkitűzés szerint 2030-ra Magyarország a villamos energia 90 százalékát szén-dioxid kibocsátása nélkül állítja elő. A naperőművi kapacitás már az idén elérheti a 2030-ra tervezett szintet – emelte ki a kormánybiztos.

A második fontos feladat a zöldenergia tárolására alkalmas rendszerek gyártása. amelyben Magyarország 2030-ra a világ negyedik legnagyobb kapacitásával fog majd rendelkezni, a vezető nagyhatalmak Kína, az Egyesült Államok és Németország után.

A harmadik feladat az, hogy a környezetünket, a vállalkozásainkat, az ipari létesítményeinket és a közlekedési eszközeinket képessé tudjuk tenni arra, hogy a megtermelt és tárolt energiát hasznosan tudják felhasználni. Ezért indította el a kormány többek között a vállalkozások számára az elektromosautó-vásárlási programot, és folytatódik a közlekedés zöldítése is. A kormány három éve már csak zöld buszok üzembehelyezését támogatja a 25 ezer lakosságszámot meghaladó településeken.

Végül a politikus szerint nagyon fontos az, hogy a körforgásos gazdaság keretében vissza tudjuk forgatni a felhasznált napelemek, energiatároló-rendszerek kritikus és értékes nyersanyagait. Magyarország ebben a tekintetben is élen jár - emelte ki a kormánybiztos. Az Európai Bizottság számára készült elemzés szerint 2050-re Magyarország a zöldgazdasághoz szükséges nyersanyagok 45-70 százalékát tudja majd kritikus nyersanyagok újra hasznosításából fedezni.

A stratégia adott, most a finomhangolását kell még elvégezni- hangsúlyozta.

Nagyon fontos látni azt, hogy a zöldgazdaság a családok százezreinek tud az előttünk álló évtizedekben munkahelyet biztosítani.

„Mivel nagy a tét, ezért nagyon fontos, hogy egy állásponton legyünk" - jelentette ki, utalva arra, hogy a kormány meghirdette a Zöldenergia Konzultációt, amelyet a zoldenergia.kormany.hu oldalon lehet kitölteni április 15-éig. A kérdőív 13 kérdést tartalmaz, amelyek szorosan kapcsolódnak a zöldgazdaság működtetéséhez.

A kormánybiztos kérte, minél többen töltsék ki a kérdőívet.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.