Átadták az Elefánt Parkot

A Veszprémi Állatkertben a „ZooEvolúció” projekt keretében csütörtökön átadásra került az új elefántház és a hozzátartozó kifutó.
 
 

Átadták az Elefánt Parkot

A Veszprémi Állatkertben a „ZooEvolúció” projekt keretében csütörtökön átadásra került az új elefántház és a hozzátartozó kifutó.
 
 
 
 
 

Átadták az Elefánt Parkot

A Veszprémi Állatkertben a „ZooEvolúció” projekt keretében csütörtökön átadásra került az új elefántház és a hozzátartozó kifutó.

Az állatkert eddigi történetének legnagyobb fejlesztése 2014 márciusában indult el, amelyben 1,2 milliárd forintból több beruházás valósul meg. Ennek része az elkészült és a most átadásra került új beruházás az Elefánt Park. Az új létesítményt a Németországból érkezett fiatal elefántok látható örömmel vették birtokba. Nuka, Dinkar és Félix, a 4 éves kiselefántok hamar megszokták az új környezetüket.

A legmodernebb állatkertészeti és turisztikai elvárásoknak megfelelő parkhoz 1100 négyzetméter alapterületű elefántház tartozik, ahol a fűtött látogatótérből üvegfalon át figyelhetik az ormányosokat az ide látogatók. Az 5400 négyzetméteres szabadtéri kifutó árnyékos pihenőhelyet, dagoványozót, homokfürdőt és egy külső fürdőmedencét is magába foglal.

A hat projektelemből álló beruházás az állatkert több helyszínén zajlik. A fejlesztések várhatóan 2015 tavaszára készülnek el, így a főszezonban már egy teljesen megújult állatkert fogadhatja a Veszprémbe látogatókat.

Navracsics Tibor, országgyűlési képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy az állatkerti fejlesztés haszna az, hogy a régi bozótos terület az állatkerten belül megújult és a városkép részévé vált. A létesítmény mára már egyrészt a térség turisztikai látványossága, másrészt a környék oktatóközpontja is. A tanulók találkozhatnak olyan állatokkal, amelyeket csak a tankönyveikben, vagy a filmeken láthatnak.

A politikus szerint régi vágya vált valóra a Veszprémieknek azzal, hogy újra van elefánt az állatkertjükben. Az ide érkezett három kiselefánt hamarosan a városban élők kedvenceiévé válhatnak.

Porga Gyula polgármester a méltató beszédében azt emelte ki, hogy az állatkert Veszprém egyik büszkesége, és ha az bővül, akkor a város is fejlődik. Az örömét fejezte ki annak, hogy a megnyitón a térség polgármesterei is megjelentek. Nagyon fontos az, hogy a környező térség és Veszprém stratégiai fejlesztése összhangban legyen, mert csak ez hozhat fenntartható fejlődést.

Molnár Tamás, a Közép Dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség ügyvezető igazgatója a fejlesztéstől azt várja, hogy az állatkert a projekt végére igazi turisztikai látványosság lesz. Az eddigi évi 250 ezer látogató a jövőben meghaladja majd a 300 ezret. Ez jó a városnak és a nemzetközi híre miatt Magyarországnak.

Török László, ügyvezető igazgató szerint ez a fejlesztési sorozat az állatkert történetének soha nem látott projektje. A beruházás az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A 481,2 millió forintos Európai Uniós támogatást a kormány 718,8 millió forinttal egészítette ki.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.