Szinte biztosan lesz olimpiai népszavazás

"Az olimpiai pályázatot Budapest adta be, így a kormánynak és a Fidesz frakciónak lényegében annyi köze van az olimpiához, mint a DVTK kezdőcsapatához."
 
 

Szinte biztosan lesz olimpiai népszavazás

"Az olimpiai pályázatot Budapest adta be, így a kormánynak és a Fidesz frakciónak lényegében annyi köze van az olimpiához, mint a DVTK kezdőcsapatához."
 
 
 
 
 

Szinte biztosan lesz olimpiai népszavazás

"Az olimpiai pályázatot Budapest adta be, így a kormánynak és a Fidesz frakciónak lényegében annyi köze van az olimpiához, mint a DVTK kezdőcsapatához."

Bőven 200 ezer felett lesz azoknak az aláírásoknak a száma, amelyeket pénteken ad le a 2024-es budapesti olimpia ellen, illetve a helyi népszavazás kiírásáért küzdő Momentum Mozgalom, valamint a szervezetet támogató pártok a Fővárosi Választási Bizottságnak – tudta meg az MNO. Információik szerint a január 19-én indult, NOlimpia elnevezésű akcióban csak a Momentum mintegy 160 ezer aláírást gyűjtött, a szervezetet támogató ellenzéki pártok pedig összesen csaknem 50-60 ezret szedtek össze az utóbbi szűk egy hónapban.

Mindez azt jelenti, hogy szinte bizonyosan ki kell majd írni a budapesti népszavazást az olimpiarendezés kérdésében. A referendum elrendeléséhez ugyanis 138 ezer hiteles aláírás kell, de mivel ezt a számot bőven meghaladták, az ilyenkor szokásos 15-20 (akár 25) százaléknyi érvénytelen aláírással számolva is bőven meglesz a szükséges támogatószám. Egyelőre nem tudni, hogy az akció sikerére mit lép a Fidesz, mindenesetre Lázár János már igyekezett „hűteni” a kedélyeket és a várakozásokat.

A kormánypárt eddig érdemben nem kommentálta az aláírásgyűjtést. Több, névtelenséget kérő fideszes forrás viszont a napokban arról számolt be, hogy lehetőleg minél gyorsabban túllépnének a témán, mivel egy referendum komoly mobilizációs erőt adna az ellenzéknek. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón is csak arról beszélt, hogy „várjuk meg, mi lesz a népszavazási kezdeményezés eredménye”, illetve hogy tiszteletben tartják a választópolgárok döntését. Mint fogalmazott, a kormány fontosnak tartja a népszavazás eszközét, a miniszterelnök pedig szavai szerint egy „igen-igen bátor ember, nem szokott megfutamodni semmitől sem, és én soha nem tapasztaltam, hogy bármiféle ellenérzés lenne benne azzal kapcsolatban, hogy népszavazás vagy konzultáció legyen erről a kérdésről”. Volt azonban óvatosabb része is a tájékoztatónak, amikor azt fejtette ki a másik két pályázó városra, Párizsra és Los Angelesre utalva, hogy itt „Dávid és Góliátok” harca zajlik.

- Az esélyeket illetően óriási harc van, és nagy hátrányban vagyunk két óriási ellenféllel szemben (…) Én jelen pillanatban nem vagyok optimista az esélyeket illetően - fogalmazott.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője ugyancsak hárította a témát, amikor tájékoztatóján arról beszélt, hogy mivel az olimpiai pályázatot Budapest adta be, így a kormánynak és a Fidesz frakciónak lényegében annyi köze van az olimpiához, mint a DVTK kezdőcsapatához.

- Azon sem törjük a fejünket, hogy a DVTK a vasárnapi fordulóban milyen összeállításban fog kimenni a pályára. Semmi közünk hozzá - mondta.

Kézenfekvő lehetne egyébként a 2024-es pályázat visszavonása – ezt Budapestnek kellene megtennie –, de kérdés, hogy ezzel elkerülhető-e a népszavazás, ha már összegyűlt az elegendő számú hiteles aláírás. A kormány legutóbb tavaly tavasszal a vasárnapi boltzár ügyében fújt látványosan visszavonulót, de akkor egészen más volt a helyzet: egy már egy éve hatályban lévő szabályból kellett kihátrálni, miután a kopaszbalhé után a Kúria végül a szocialisták kérdésének adott zöld utat. Akkor azonban még nem indult el az aláírásgyűjtés, így nem volt kötelezettség sem a referendum kiírására, ami a kormányzati lépéssel okafogyottá vált

.

Ami a mostani gyűjtést illeti: a Momentum Mozgalom pénteken kora délután jelenti be az aláírások pontos számát. Több kisebb párt már korábban ismertette, hogy hol tart. Az LMP múlt vasárnap adott le 23 ezer szignót, és a határidőig további nagyjából 5-6 ezret ad át a kezdeményezőknek, vagyis a párt a 30 ezer aláíráshoz közelít. A Párbeszéd és annak elnöke, Szabó Tímea a Nyugati téri aluljáróban adott át 10 ezer aláírást a NOlimpia aktivistáinak. A politikus emlékeztetett, hogy a Párbeszéd a kezdetektől gyűjti az aláírásokat, mert meggyőződésük, hogy a kormánynak inkább a valóban fontos dolgokra, például az oktatásra vagy az egészségügyre kellene költenie a pénzt. Arról is beszélt, hogy komoly csalásokra, törvénytelen lépésekre számítanak a kormány részéről, hogy megakadályozzák a népszavazás kiírását.

Példaként említette, hogy felemelik a szükséges aláírások számát. (Nemrég ifjabb Lomnici Zoltán, a CÖF szóvivője vetette fel, hogy mivel nem csak az állandó lakóhellyel, hanem a budapesti tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is figyelembe kellene venni az érvényességi küszöbnél. Ha ez megtörténne, akkor nem 138, hanem 150 ezer hiteles aláírásra lenne szükség. A Fővárosi Választási Iroda ugyanakkor az aláírásgyűjtés kezdetekor 138 ezerben határozta meg a szükséges számot).

Az Együtt csaknem 10 500 aláírást adott át a Momentum Mozgalomnak, jelezve, hogy a kezdetektől fogva ellenzik a budapesti olimpiát. A gyűjtéshez információink szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is több ezer szignóval járul hozzá, és több szocialista politikus, így például Szanyi Tibor vagy Kunhalmi Ágnes is átadott íveket a kezdeményezőknek.

Bár a vége felé közeledik az akció, ma újabb támadások érték az aktivistákat. Az LMP egyik aláírásgyűjtőjét a Móricz Zsigmond körtéri aluljáróban egy borosüveggel verték fejbe. A támadó először egy aláíróra támadt rá, ezután ütötte meg az aláírásgyűjtőt, akit a mentősök kórházba vittek. A rendőrség közleménye szerint a támadót a helyszínen elfogták, és súlyos testi sértés miatt indult ellene eljárás. Néhány órával az eset után a Blaha Lujza téren vertek szét egy NOlimpiás standot.

A fővárosi önkormányzatnál mindenesetre már felkészültek az aláírások fogadására. A szignókat az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselők fogják ellenőrizni, a munka önkéntes, és aki jelentkezik rá, annak a rendes munkaidőn túl kell végeznie a feladatot, pluszpénzért. Az ellenőrzésnél viszont gyors munkát ígérnek: a lehetséges 45 nap helyett 14 munkanapon belül, vagyis március 10-ig kiderül, mennyi hiteles aláírás gyűlt össze a népszavazáshoz.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.