Arányos és igazságos telekadót!

Összesen tíz módosító indítványt nyújt be a telekadó rendelet-módosításához Hartmann Ferenc. A szocialista képviselő szerint a városvezetés tervezett változtatásai nem elegendőek.
 
 

Arányos és igazságos telekadót!

Összesen tíz módosító indítványt nyújt be a telekadó rendelet-módosításához Hartmann Ferenc. A szocialista képviselő szerint a városvezetés tervezett változtatásai nem elegendőek.
 
 
 
 
 

Arányos és igazságos telekadót!

Összesen tíz módosító indítványt nyújt be a telekadó rendelet-módosításához Hartmann Ferenc. A szocialista képviselő szerint a városvezetés tervezett változtatásai nem elegendőek.

Hartmann Ferenc hétfői sajtótájékoztatóján emlékeztetett, már a rendelet elfogadása előtt jelezte, komoly terheket ró majd a veszprémiekre mind az új adó, mind a többi adó- és díjemelés.

Szólt arról is, nem hitte volna, hogy ekkora, soha nem látott méretű lakossági tiltakozást vált ki (Gyulafirátót és Kádárta a Veszprémtől való elszakadást fontolgatja - a szerk.). A decemberben elfogadott telekadó-rendelet az önkormányzati képviselő szerint igazságtalan és méltánytalan, a bevezetést megelőző hatástanulmány pedig nem volt megalapozott - fogalmazott.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati törvény alapján a helyi adó "mértékét a helyi sajátosságoknak az önkormányzati gazdálkodási követelményeknek és az adóalanyok teherviselő képességének figyelembevételével kell megállapítani" - úgy vélte, ennek sem felel meg a rendelet.

Hartmann Ferenc szerint a január 26-ai közgyűlésen napirendre kerülő módosítási javaslatok sem elegendőek, azoknak ugyanis meg kellene állítani az elszakadási törekvéseket, ha még lehet. Feltette azt a kérdést is, ki lesz a felelős, ha a következmények mérlegelése nélkül bevezetett adó miatt városrészek szakadnak el Veszprémtől.

Hogy igazságos és méltányos legyen a rendelet, Hartmann Ferenc tíz módosító indítványt nyújt be, ezeket a hétfői napon eljuttatta a polgármesteri hivatalba. Javaslatai a következők:

- a II. övezetben az adó mértéke 150 forint legyen négyzetméterenként, mert az előterjesztés szerint az első és második adósáv között másfélszeres, míg a második és harmadik adósáv között tízszeres a különbség. Javaslatával arányosabb lenne a közteherviselés.

- a 700 négyzetmétert meghaladó teleknagyság esetén az adómérték a következő lenne: a 701 és 1400 négyzetméter közötti sávba eső területnagyság után az adózó 10 százalék, az 1401 és 2100 négyzetméter közötti sávba eső területnagyság után az adózó 20 százalék, a 2101 és 2800 négyzetméter között sávba eső területnagyság után az adózó 30 százalék, a 2801 négyzetméter feletti sávba eső területnagyság után az adózó 40 százalék adókedvezményben részesülne. Ez is az arányosságot segítené elő.

- mentesüljön a telekadó 50 százalékának megfizetése alól az a magánszemély, akinek az adott adóévre eső jövedelme a létminimum másfélszeresénél magasabb, de nem éri el annak háromszorosát.

- mentesüljön a telekadó megfizetése alól az a tulajdonos, akinek az ingatlannyilvántartásban található tulajdoni lapján közforgalom számára megnyitott magánút feljegyzés szerepel.

- mentes legyen az adófizetési kötelezettség alól az a tulajdonos akinek az ingatlannyilvántartásban található tulajdoni lapján önálló helyrajzi számon bejegyzett saját út van. Indoklása szerint vannak és lehetnek a városban olyan beépített és beépítésre váró területek, ahol a beépíthetőség egyik előfeltétele az út megléte, amelynek a kialakítása esetleg csak magánterületen valósítható meg.

- mentesülne az adómérték 10 százalékának megfizetése alól az a telektulajdonos, akinek tulajdoni lapján az ingatlannyilvántartásba bejegyzett közösségi célú vagy közszolgáltatáshoz kapcsolódó szolgalmi jog szerepel.

- mentes lenne az adófizetési kötelezettség alól minden olyan terület, amely a vonatkozó jogszabályok szerint nem minősül építési teleknek.

- mentesülne az is a telekadó megfizetése alól, akinek a telke az adott adóévben nem rendelkezik a telekhatártól 25 méteres távolságon belül a településre vagy annak jelentős részére kiterjedő ivóvíz, szennyvíz, villamos- és gázenergia vezetékrendszer kapcsolattal.

- mentesülnének a telekadó megfizetése alól azok a telektulajdonosok, akiknek az ingatlannyilvántartásban szereplő tulajdoni lapján az önkormányzat nem vezette át a településrendezési feladatok megvalósításához szükséges kisajátítást követő változást. A mentesség az ingatlan-nyilvántartásban szereplő tulajdoni lapon való átvezetésig érvényes. Így ugyanis nem a tényleges területnagyság szerepel a tulajdoni lapokon.

- mentesülnének a telekadó megfizetése alól azok a telektulajdonosok, akiknek a területe a helyi építési szabályzat előírásai szerint megengedett legkisebb telekterület mérete alá csökkent.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.