Ez a hajó elment...

Mindössze 236 rátóti választópolgár ment el a falugyűlésre a szükséges 652 helyett, így az határozatképtelen volt és nem dönthettek a leválás elindításáról.
 
 

Ez a hajó elment...

Mindössze 236 rátóti választópolgár ment el a falugyűlésre a szükséges 652 helyett, így az határozatképtelen volt és nem dönthettek a leválás elindításáról.
 
 
 
 
 

Ez a hajó elment...

Mindössze 236 rátóti választópolgár ment el a falugyűlésre a szükséges 652 helyett, így az határozatképtelen volt és nem dönthettek a leválás elindításáról.

A polgármester kedden 17 órára hívta össze Gyulafirátóton a falugyűlést. A résztvevők nem sokkal az időpont előtt már gyülekeztek az iskola tornaterménél, de a rendezvény csak valamikor 18 óra előtt kezdődött el. Eddig tartott ugyanis, míg a választói névjegyzék és a személyes okmányok alapján mindenkinél ellenőrizték a választásra jogosultságát.

Porga Gyula polgármester az esemény kezdetén bejelentette, a szervezeti és működési szabályzat alapján a rátóti választók legalább 25 százaléka szükséges a határozatképességhez. Ehhez képest a 2610 főből a 652 helyett 236-an jelentek meg, azaz kilenc százalékuk. Ez kevésnek bizonyult a falugyűlés megtartásához, így azt rögtön be is zárta a polgármester.

Fontos tanulsággal szolgált az idáig vezető út - fogalmazott Porga Gyula. Úgy vélte, a folyamatot a telekadó bevezetése robbantotta ki, mely egy kevésbé átgondolt döntés volt. Hangsúlyozta, szeretné, ha a rátótiak nem éreznék hátrányban magukat a veszprémiekkel szemben, és kérte, jelezzék, ha úgy érzik, nem veszik figyelembe a településrész adottságait egyes döntéseknél.

A jelenlévők a falugyűlés berekesztését nagy zúgolódással fogadták és bár Czaun János, a városrész önkormányzati képviselője szólt, hogy rögtönzött lakossági fórumot tartanak, a megjelentek mintegy fele elhagyta a tornatermet.

Czaun János egyébként azt mondta, tolerálható a nagyobb önállóságra irányuló kérésük. Emlékeztetett, a törvényi szabályozás miatt falugyűlés nélkül hivatalosan nem tud leszakadni Gyulafirátót Veszprémről és szólt arról is, a jogszabályok szerint 10-50 százalék között kell meghatározni a határozatképességi küszöböt. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy ez alapján még a minimum-értéknél sem lett volna sikeres a rátóti falugyűlés, hiszen csak 9 százalék jelent meg.

Mint fogalmazott, megdöbbent, mert azt hitte, ezren lesznek ott, de ezek szerint nincs meg a "kellő tűz". Kiemelte továbbá, hogy bár ez egy vesztes csata volt, de nem szabad, hogy hiábavaló legyen, majd hozzátette, a polgármester és a közgyűlés is komoly figyelmeztetést kapott.

A hozzászólók viszont továbbra is elégedetlenségüket fejezték ki. Volt, aki úgy vélte, a többség kivonulása jól jelzi a város és Rátót kapcsolatát, a 25 százalékos küszöb pedig Veszprém hozzáállását. Többen adtak hangot azon véleményüknek, miszerint a 17 órai időpont miatt voltak kevesen.

Azt is többen hangsúlyozták, ők csak lehetőséget kértek, hogy megvizsgálhassák, mit jelentene a leválás és mit a maradás, de ehhez úgy fogalmaztak, nem kaptak támogatást a várostól. Emellett a személyeskedéssé fajult vita során hiányolták a fejlesztéseket, az ipari parkot és például a Rátótig tartó kerékpárutat is.

Porga Gyula reagálásában kifejtette, azért döntöttek a 25 százalék mellett, mert ilyen fontos döntés mögé komoly támogatottság és legitimitás szükséges. Czaun János hozzátette, módosításában ő 15 százalékot javasolt, de azt a közgyűlés nem fogadta el. Úgy vélte, a rátótiak elsősorban önmagukra haragudhatnak.

Az egyik hozzászóló, Fogl Mónika is arról beszélt, az objektív számok megismerése volt a cél, ez nem sikerült, de mint mondta, megpróbálnak majd újabb lehetőséget teremteni erre. Czaun János ehhez sok sikert kívánt és hozzátette, ő támogatja.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.