Balkáni állapotok a város közepén

Évek óta megoldatlan a "Lordok Háza" környékének rendben tartása.
 
 

Balkáni állapotok a város közepén

Évek óta megoldatlan a "Lordok Háza" környékének rendben tartása.
 
 
 
 
 

Balkáni állapotok a város közepén

Évek óta megoldatlan a "Lordok Háza" környékének rendben tartása.

Aligha téved nagyot az ember, ha a megyeszékhely történelmi és idegenforgalmi központja mellett az új centrumnak a Cserhát lakótelepet tartják a Veszprémbe érkező vendégek. Hiszen a legtöbben – akár busszal, vonattal, vagy éppen autóval jönnek – innen indulnak királynék városa régi és az újabb nevezetességeinek megtekintésére.

Éppen emiatt, az első helyi benyomások, tapasztaltok fontossága miatt, dicséretes hogy a Kossuth-utca környékének mintegy harminc-negyven évvel ezelőtt kialakult arculatát most igyekeznek európai szintre emelni. A környék lakossága ezért példás türelemmel viseli az átépítés, modernizálás okozta bonyodalmakat.

Vannak azonban olyan elfogadhatatlan jelenségek, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Ilyen például a központ városképének arculatát nagymértékben meghatározó "Lordok Háza" (Kossuth utca 21.) környékén tapasztalható kosz, szenny. Természetesen nem a megújítás részét képező „frontvonalon” látható építési terület az, ami bosszantja az helybelieket és elriasztja a vendégeket. Hiszen az érthető és megbocsátható a jövőbeni rend érdekében.

De ami helyiek és vendégek szerint egyaránt elképesztő, az a ház másik oldalán tapasztalható balkáni „stílusú” káosz. Az még csak hagyján, hogy a ház fala mellett a gyalogosok részére fenntartott helyen autók parkol(hat)nak. Talán még az is, hogy a parkolónak az autók közlekedésére szánt részen viszont gondozatlan, immár használatra lassan alkalmatlan szeméttároló konténerek foglalják a helyet.

De az, hogy a városi közterület részét képező terület tisztítása, takarítása megoldatlan, az a város illetékes vezetőinek elképesztő hanyagságára, nemtörődömségére utal.

Évekkel ezelőtt a Kossuth utca 21. lakói a megyei lapban jelezték, hogy immár közegészségügyileg is tarthatatlan helyzet alakult ki az említett területen. Akkor villámgyors reakció érkezett: Némedi Lajos alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője közeli és megnyugtató megoldást ígért. Ami azóta sem valósult meg, mi több az utcafronton elhelyezett konténerek a hajléktalanok kukázásának valóságos kincsesbányája lett…

Természetesen a környező házak lakóinak, a tulajdonosokat képviselő intéző bizottságnak a felelőssége sem feledhető. Hiszen ha jobban vigyáznának környezetükre és kellő kitartással bombázták volna az önkormányzati illetékeseket ez ügyben, bizonyára már születhetett volna valamilyen mindenki számára elfogadható megoldás.

De pillanatnyilag csupán az egymásra mutogatás és a felelősség tologatása zajlik. S mintha semmi gond nem is lenne: a város polgármestere éppen ezekben a napokban adott elégedett hangú nyilatkozatot, amelyben a városképet nagyban meghatározó jelentőségű közüzemi szolgáltató cégről mondta:

- …Mivel a korábbi években pozitív tapasztalataink voltak a VSZK Zrt. működésével kapcsolatban, ezért nyugodt szívvel bíztuk a cégre az intézményeink üzemeltetési – fűtési, parkgondozási - feladatait…

Az említett pozitív tapasztalatokat természetesen nem lehet cáfolni, bizonyára voltak ilyenek. De a Cserhát lakótelep lakóit – és az itt sűrűn megforduló látogatókat – ez nem nyugtatja meg. Ők a Kossuth utca 21. bejárati frontján egészen mást tapasztalnak.

Szerencsére ezekben a napokban jótékony hótakaró borítja a szennyest!

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.