Tanító, kanonok és jogász emlékezete

Bartalis Bélára, Babics Endrére és id. Antal Józsefre emlékeztek a MÉZ Rádióban.
 
 

Tanító, kanonok és jogász emlékezete

Bartalis Bélára, Babics Endrére és id. Antal Józsefre emlékeztek a MÉZ Rádióban.
 
 
 
 
 

Tanító, kanonok és jogász emlékezete

Bartalis Bélára, Babics Endrére és id. Antal Józsefre emlékeztek a MÉZ Rádióban.

- Ma ismerkedjünk meg Bartalis Béla kertai tanító, iskolaigazgatóval, Babics Endre kanonok, szerkesztővel és idős Antall József jogász, miniszterrel - kezdte előadását a MÉZ Rádióban Bándi László tanár-helytörténeti kutató.

- Hol és mikor született Bartalis Béla?

- 1881-ben, 133 éve Csíksomlyón született.

- Hol tanított?

- Bartalis Béla 1900-ban kapott oklevelet a csíksomlyói római katolikus tanítóképzőben, majd Sárkeresztúron kezdett tanítani. 1903-ban Fülén kántortanító, később 1904-ben Balatonfőkajáron a r. k. elemi iskolában osztálytanító. Az I. világháborúban az orosz és az olasz frontokon harcolt, majd Veszprémben a hadtápfőnökségen szolgált.

- Mikortól élt Balatonfőkajáron?

- 1931-ben iskolaigazgatónak nevezték ki Balatonfőkajáron. Igazi falusi néptanító volt, aki a téli hónapokban színjátszó csoportokat szervezett és tanított, korszerű gazdálkodásra okította a falu fiataljait. Leventeparancsnokként, hangyaszövetkezeti elnökként szolgálta a falu ügyeit, az enyingi esperesi kerület tantestületi elnökeként is dolgozott. 1939-ben megkapta XII. Pius pápa kitüntetését, a Pro eclesia et pontifice arany fokozatát. A második világháború után a szétrombolt községben a templom és saját háza újjáépítésén munkálkodott. Az iskolák államosítása után kántorként szolgálta a falu érdekeit.

- Hol hunyt el 85 évesen, 1966. július 26-án?

- Bartalis Béla élete utolsó szakaszában legkisebb fiánál, a Kertán állatorvosként dolgozó Imrénél élt.

x

- Mikor született Babics Endre?

- 1894. július 26-án született Lovászpatonán.

- Hol járta iskoláit?

- Középiskolába Pápán és Esztergomban járt. Esztergomban végezte a teológiát, ahol 1917-ben pappá szentelték. Több településen, köztük Komáromban és Kaposváron káplánként dolgozott. 1923-25-ös években a Szent Imre Kollégium tanulmányi felügyelője Budapesten.

- Mikor találkozunk vele ismét Veszprém megyyében?

- Babics Endre 1928. május 1-jétől Balatonfüreden plébános, két év múlva kerületi esperes, 1932-től a Balaton zalai fürdőhelyeinek püspöki biztosa. 1943-tól veszprémi kanonok-plébános és az Actio Catholica egyházmegyei igazgatója. 1945-ben pápai esperes, 1946-ban jásdi címzetes apát. 1947 után Kaposváron plébános.

- A papi munkája mellett mással is foglalkozott?

- Babics Endre 1930 és 1936 között a Balatonfüred című politikai és gazdasági hetilap főszerkesztője és a Balatonfüredi Plébánia Értesítője kiadója volt. 1933-ban Balatonfüreden megszervezte az egyházközség óvodáját.

- Hol és mikor hunyt el Babics Endre?

- 1955-ben Kaposvárott, 61 éves korában hunyt el.

x

- Hol született idős Antal József, a Magyar Köztársaság első miniszterelnökének, ifj. Antall Józsefnek az édesapja?

- A Somló melletti Orosziban született 1896-ban, 118 éve.

- Mit illik tudnunk az életéről?

- Idős Antal József az első világháborúban orosz hadifogoly volt. Az 1920-as évek elején jogot végzett a Budapesti Egyetemen. 1923-tól különféle minisztériumokban dolgozott, majd szociálpolitikai kérdésekkel foglalkozott.

- Részt vett Veszprém megye közéletében?

- 1931-től tagja volt FKgP-nak, részt vett Veszprém vármegye közéletében. A ’30-as évek második felétől kapcsolatban állt a népi írók mozgalmával, az MSzDP-vel és Bajcsy-Zsilinszky Endre körével. 1939-től a belügyminisztériumi beosztásának lehetőségeivel élve - menekültügyi kormánybiztos is volt - segítette a különböző nemzetiségű politikai menekülteket. Együttműködött a lengyel ellenállási mozgalommal. Intézkedése nyomán alakult 1943. szeptember 12-én Dákán, a Batthyány-kastélyban az olasz menekülttábor. 1943. október 28-án elkísérte a táborba Angelo Rotta pápai nunciust.

(A MÉZ Rádió adása 2014.július 27-én.)

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.