Mányoki Attila a Tsugaru-csatorna átúszására készül

A Honshu és Hokkaido közötti tengerszakasz számtalan veszélyt rejt.
 
 

Mányoki Attila a Tsugaru-csatorna átúszására készül

A Honshu és Hokkaido közötti tengerszakasz számtalan veszélyt rejt.
 
 
 
 
 

Mányoki Attila a Tsugaru-csatorna átúszására készül

A Honshu és Hokkaido közötti tengerszakasz számtalan veszélyt rejt.

Az angliai La Manche-csatorna átúszását méltán hasonlítják az Everest megmászásához. Mányoki Attila tavaly augusztus 20-án úszta át a csatornát. A célhoz vezető út alatt 47.23 kilométert úszott, 10 óra 47 perc alatt. A közel 70 nemzetet képviselő több mint 300 sportoló közül csak 42 ért be a célba! Mányokit a 2013-as év leggyorsabb férfi átúszója címmel ismerték el, melyet első magyarként vehetett át.

A idei esztendőben újabb hatalmas kihívással néz szembe a kitűnő zalai úszó. Az Ocean’s Seven sorozat részeként meghirdetett Tsugaru-csatorna átúszás vár rá, a Honshu és Hokkaido közötti 19.5 kilométer. Az esemény időpontja augusztus 8-9.

Az angliai-csatorna 1875-ös első sikeres átúszását követően napjainkig több mint 900 sikeres átúszás történt. Évente, átlagosan 25-35 úszónak sikerül teljesíteni az angliai átúszást, míg a Tsugaru-csatornát története alatt csupán összesen 12 embernek sikerült legyőznie...

A közel 20 kilométeres táv önmagában nem számít hosszúnak, a csatorna átúszásának igazi nehézségét inkább a természeti körülményekben kell keresni. A Tsugaru áramlat folyik át a Tsugaru-csatorna között a Japán-tengerből a Csendes-óceán irányába. Ezt a területet rendkívül turbulens vízfelület jellemzi. Augusztusban már 16 °C fölé melegszik a tenger.

A csatorna számos kihívást tartogat, úgy mint az erős áramlatok, ár-apály, kiszámíthatatlan örvények, úszhatatlan vizek, amikor a szél is támad, medúzák, óriás tintahalak, cápák kísérik az úszót, miközben nagy olajszállító tartályhajók és teherhajók szelik át a csatornát.

- Célom, hogy első magyarként teljesítsem a távot - mondta nem mindennapi vállalkozásáról Mányoki ttila. - A kísérőhajóm a "Eikoh-Maru No. 61" lesz Mizushima kapitány irányításával, aki a legtapasztaltabb hajós a csatornán. A kíséretet a japán parti őrség adja az átúszás jelentős kockázatai miatt.

- A teljesítést nehezíti majd, hogy az időjárás percről percre változik - ismertte a magyar sportember az első itteni tapasztalatait. - Az óceán tegnap reggel félelmetes erővel dolgozott. Párszáz méter úszás is majd fél órát vett igénybe. Nagyon nehéz haladni. Érzésre nem volt annyira hideg, de ez a próba csak partközelben zajlott. Rengeteg az áramlat és a szél is erős, nincs nap, hogy ne esne az eső.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.