Párbeszéd az előadóművészet fejlődésért

Színházművészeti szakmai konferencia kezdődött Veszprémben.
 
 

Párbeszéd az előadóművészet fejlődésért

Színházművészeti szakmai konferencia kezdődött Veszprémben.
 
 
 
 
 

Párbeszéd az előadóművészet fejlődésért

Színházművészeti szakmai konferencia kezdődött Veszprémben.

Megnyílt a "Párbeszéd a magyar előadóművészet fejlődéséért" elnevezésű előadó-művészeti szakmai konferencia, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia Színházművészeti Tagozatának indítványára és támogatásával a Veszprémi Petőfi Színház szervezett. A királynék városában, a Hangvillában rendezett kétnapos szakmai találkozón 170-en vesznek részt.

Ilyen nagyszabású, széleskörű, a színházi szakma szinte minden szegmensét érintő konferenciát még nem tartottak hazánkban. A tanácskozásnak célja, hogy áttekintést adjon az előadó-művészeti terület aktuális problémáiról, megvitassa azokat és megvizsgálja a lehetséges megoldásokat. A cél érdekében a konzultációra az előadó-művészeti terület kiváló szakemberei, intézményvezetők, gazdasági vezetők, a szakigazgatás képviselői, művészek és szakpolitikusok kaptak meghívást. A meghívottak köre a szervezők szándékai szerint és lehetőségeik figyelembevételével úgy került összeállításra, hogy a lehető legszélesebb szakmai képviseletet biztosíthassák az előadó-művészeti terület minden szegmense számára.

A konferencián résztvevők megvitatják többek között az előadóművészet és a műszaki személyzet foglalkoztatásának speciális kérdéseit, a művészi életpályamodell kialakításáról és a képzési rendszer helyzetéről szóló elképzeléseiket. Külön témakörként foglalkozik a tanácskozás a színházak finanszírozásának helyzetével, a szakmai érdekképviseletek lehetőségeivel, a bábszínházak, gyermekszínházak, szabadtéri színházak és a színházi fesztiválok helyzetével.

A szakmai találkozón előadást tart Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Marton László, a Vígszínház főrendezője, egyetemi tanár és dr. Gyimesi László a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének főtitkára is.

Szekcióvezetőként további konferencia-előadásokat tart Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója, a Vidéki Színházigazgatók Egyesületének az elnöke; Hegedűs D. Géza, a MASZK Egyesület elnöke; dr. Kriza Zsigmond, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója; Csóti József, a Vígszínház gazdasági igazgatója; Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, az ASSITEJ Magyar Központjának az elnöke és Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója, a Szabadtéri Színházak Szövetségének az elnöke.

A délutáni megnyitón Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója köszöntőjében többek között arról beszélt, a konferencia is jelzi, tényleg van esély arra, hogy együtt megfogalmazzák, hol tart a szakma, hová szeretnének eljutni és mit is kellene tenni a céljaik elérése érdekében. Ahogy megfogalmazta, a mostani alkalom a széleskörű párbeszéd kezdete egy nagy munkának. Feladatuk, hogy konszenzus útján megfogalmazott elképzeléseiket jogi formába öntsék és a döntéshozók asztalára tegyék. Ezt várják a törvényhozók is tőlük. A direktor szerint mindehhez a munkához nagy elszántság, kitartás, egymás tisztelete, elfogadása, meghallgatása, nyitottság, őszinteség, párbeszédre való készség is szükséges. A konferencia jel és üzenet arra, hogy a szakma kész erre.

Az eseményen Porga Gyula, Veszprém polgármestere üdvözölte a találkozó résztvevőit, hangsúlyozva azt, hogy a helyszint adó Hangvilla széleskörű összefogás eredményeként épülhetett meg, olyan emberek, szervezetek fogtak össze, akik sok dologban különböznek, mégis megtalálták azt a közös pontot, ami összekötötte őket, amiért érdemes volt egy nagyot álmodniuk. A magyar színházi szakma képviselői pedig most ezen a helyen hasonló céllal találkoztak, ezért is örül annak, hogy a város adhat otthont ennek a rendezvénynek.

Halász János, a Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testületének az elnöke hangsúlyozta: jókor és jó helyzetben jött létre az MMA égisze alatt ez a találkozás, hiszen a kormányzat kultúrpolitikájának kidolgozásánál párbeszédre épülve tudják képviselni a kulturális terület szereplőinek az álláspontját, elképzeléseit. Mint mondta: a konferencia témái, a megoldásra váró problémák is azt mutatták, hogy a színházi szakmának meg kell tennie az előadóművészeti törvény második, nagyobb lélegzetű módosítását, amely kiterjedhet többek között a finanszírozási, támogatási, és fenntartói kérdésekre, valamint a foglalkoztatásra. A felügyelő testület elnöke hozzáfűzte: hasonló egyeztetési sorozatot el tudna képzelni a hátáron túli színházak helyzetéről, a függetlenek és a hagyományos színházak, szervezetek együttműködéséről, a befogadás ügyéről.

A veszprémi rendezvény is azt mutatja, hogy van erre igénye és fogadókészsége a szakmának. A konferencia összefoglaló előadását és sajtótájékoztatóját pénteken tartják.

6 melléklet
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.