Jelentős állatkerti fejlesztések

A terveknek megfelelőn halad a „ZooEvolúció” elnevezésű projekt, melynek során a Veszprémi Állatkertbe több új állatfaj kerülhet nagyon jó környezetbe.
 
 

Jelentős állatkerti fejlesztések

A terveknek megfelelőn halad a „ZooEvolúció” elnevezésű projekt, melynek során a Veszprémi Állatkertbe több új állatfaj kerülhet nagyon jó környezetbe.
 
 
 
 
 

Jelentős állatkerti fejlesztések

A terveknek megfelelőn halad a „ZooEvolúció” elnevezésű projekt, melynek során a Veszprémi Állatkertbe több új állatfaj kerülhet nagyon jó környezetbe.

A Veszprémi Állatkertben 2014. márciusában indult el - az eddigi legnagyobb szabású - a mintegy 1,2 milliárd forint értékű beruházás. A fejlesztési költségek 40 százalékát, közel 482 millió forintot támogatást az Európai Unió adja.

Az építkezés jelenlegi helyzetéről a sajtó képviselőinek Török László, az állatkert igazgatója adott tájékoztatást. Hangsúlyozta, hogy a kivitelezők ez idáig nagyon jó munkát végeztek, mert a tervezetteknek megfelelően időarányosan elkészültek a projekt elemei.

A Gulya dombi bejáratnál új lámakifutó júliusban már átadásra került. A vendégforgalom növekedése miatt szükségessé vált egy akadálymentesített vizes blokk kialakítása, ennek fő épület részei már láthatók.

Készül az országban egyedülálló kialakítású "madárröpde", amelynek lesznek külső és belső kialakítású területei. A külterületen egy nagy, 8 ezer négyzetméteres speciális háló lesz kifeszítve, amely alatt szabadon röpködhetnek a madarak.

Az épületben látogatói sétány kerül kialakításra, medencékkel és egyéb látványosságokkal. Többféle madár kerül itt elhelyezésre, a trópusi madaraktól, a hazánkban megtalálható fajokig.

Másik jelentős látványosság a borjúfókák és a pingvinek medencéje. A látogatók nagyon sok pozícióból kísérhetik figyelemmel az értékes állatok életét. Az állatok a medencében üvegfal mögül lesznek láthatók, valamint lesz egy 150 fős tribün, ahonnan a vendégek a látványetetéseket kísérhetik figyelemmel.

A gondozók már most gondolnak a kritikus esetekre és "elkülönítő" medencét építenek a kicsit „gyengélkedő” fókáknak.

Nagyon jó előrehaladott állapotban van az Elefánt Park kialakítása. Már megépült az 1100 négyzetméteres alapterületű, fűtött látogatóterű elefántház. Az elefántház 10 elefánt befogadására alkalmas és a jövő tavaszi kezdésre a gondozók 3-4 elefántot várnak.

A házban, többek között esőztetésre is van lehetőség- amit nagyon szeretnek az elefántok- de külön medencéjük van még az itt lakóknak.

A szabadtéri külső kifutó 5400 négyzetméteres hatalmas terület, ahol szintén van pancsoló medencéjük az elefántoknak.

Porga Gyula polgármester a látottakkal kapcsolatban elismerését fejezte ki Szűcs Istvánnak, a kivitelezést végző építőipari cég igazgatójának. Nem kis feladatokat végeznek, amikor tartani tudják a határidőket az állatkert fejlesztésének eddigi legnagyobb beruházásában.

A polgármester szerint a számokból az már látható, hogy Veszprém idegenforgalma az elmúlt évekhez képest 30 százalékkal nőtt. Ennek a beruházásnak is az a célja, hogy az elmúlt évi 250 ezer állatkerti látogatói szám tovább nőjön. Az állatkerti fejlesztések a munkahelyek számát szintén növelik, ami a városnak nagyon sok szempontból jó.

Török László igazgató azt emelte ki, hogy a Veszprémi Állatkert ott van az ország öt legjobb állatkertje között.

Az állatkertjük a kivételes természeti adottságaival az állatokat szeretők körében nagyon vonzóvá vált és a terület kiterjesztésével szinte egész napos programokat kínálnak a családoknak. Napjainkra ezen a nagy területen több száz állatfajt tudnak bemutatni, amelyek nagyon jó körülmények között élhetnek.

Az igazgató azt ígérte, hogy az új létesítményeik többsége a 2015-ös előszezonra már megtelik az új lakóikkal és látogathatók is lesznek.
 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.