Megbecsülni a nézőt!

Országos színházi évadnyitó a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 

Megbecsülni a nézőt!

Országos színházi évadnyitó a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 
 
 
 

Megbecsülni a nézőt!

Országos színházi évadnyitó a Veszprémi Petőfi Színházban.

Országos színházi évadnyitót tartottak a megyeszékhely teátrumában. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: a jó színház megbecsüli a nézőket. Az évadnyitó beszédben az államtitkár párhuzamot vont iskola és a színház között.

- Ahogy az iskola élni, kérdezni, gondolkodni tanít, úgy a valamire való színház sem éri be ennél kevesebbel. Az előadásoknak kérdéseket kell feltenniük, és arra kell ösztönözniük a nézőt, hogy választ keressen ezekre a kérdésekre – vélte az államtitkár.

Hangsúlyozta: a magyar állam 49 színházat normatív, 116 társulatot pedig pályázati úton támogat. Ez a szféra nagyságrendileg ötezer főnek ad munkát, több mint négymillió kőszínházi nézőt kiszolgálva. Az államtitkár szerint egyre több nézőt kell bevonni a kultúrába, és ennek legfontosabb helyszíne a színház. Hoppál Péter köszönetet mondott az intézmények vezetőinek, hiszen gondos gazdái a területnek és emlékeztetett arra, hogy a közeljövő feladatai közé tartozik az előadó-művészeti törvény felülvizsgálata, a munkafeltételek javítása.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója örömét fejezte ki, hogy Pécs és Szolnok után Veszprém adhat otthont ennek a rangos eseménynek.

Rövid köszöntőjében elmondta: a megyeszékhely teátruma 1908-ban nyílt meg, Medgyaszay István tervei alapján épült, az állandó társulat 1961-ben alakult. A veszprémi színház a magyar drámák bemutató helyszíneként is ismertté vált. Kiváló színészek játszottak itt, Szoboszlay Sándor, Majczen Mária, Latinovits Zoltán és Bujtor István, akik már az égi társulat tagjai, de a neves elődök itt vannak velük és drukkolnak, hogy jó irányba húzzák Thália szekerét.

- Mindnyájan tudjuk, átéljük, hogy mekkora felelősséget jelent színházat csinálni. Nap, mint nap megéljük a nehézségeit, próbáljuk leküzdeni az akadályokat. Külön örömet jelent az, hogy talán az egészen közeli jövőben lesz alkalmunk közösen javítani azt a feltételrendszert, amely mindenki számára biztosítja a jobb munkafeltételeket, a jogi és gazdasági kereteket művészi, szakmai munkánkhoz. Ehhez persze nagyon komolyan együtt kell működjünk, tisztelettel és megértéssel, nyitottan, mindenki érdekét szem előtt tartva kell eljárnunk - mondta az igazgató.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere beszédében kiemelte: az, hogy Veszprém népessége évről évre növekszik és az itt élők nem szívesen költöznek el innen, annak köszönhető, hogy a veszprémiek jól érzik magukat a városukban.

- Nem biztos, hogy a helyi járatos menetrend milyensége a legfontosabb, hanem az, hogy legyen mihez kötődni, legyen szelleme a városnak. Az identitásunk, a „veszprémiségünk” a színháznak is köszönhető, hiszen annak idején közadakozásból jöhetett létre, és azóta is hozzájárult a közösség épüléséhez - mondta többek között a polgármester.

Az országos színházi évadnyitón a Veszprémi Petőfi Színház szinte egész társulata fellépett, Eperjes Károly művészeti vezető verset mondott, a műsort Kéri Kitty és Trokán Anna vezette, a színház építésének történetét archív film idézte fel. Az eseményen közreműködött a Mendelssohn Kamarazenekar Kováts Péter művészeti vezető irányításával, valamint a felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ több növendéke.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.