Az MSZP nem megy el az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatására

Az Igazságügyi bizottság hétfőn hallgatja meg a három jelöltet.
 
 

Az MSZP nem megy el az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatására

Az Igazságügyi bizottság hétfőn hallgatja meg a három jelöltet.
 
 
 
 
 

Az MSZP nem megy el az alkotmánybíró-jelöltek meghallgatására

Az Igazságügyi bizottság hétfőn hallgatja meg a három jelöltet.

Az MSZP a jelöltállításban sem vett részt, mert színjátéknak tartották azt. Véleményük ettől még van. A szocialisták Czine Ágnest felkészült, komoly bírónak tartják, aki eddigi pályafutása alapján alkalmas az alkotmánybírói tisztségre, de tartanak attól, a Fidesznek nem az a fontos, Czine Ágnes milyen pozíciót tölt majd be, hanem az, hogy ezzel egyidejűleg milyen tisztség üresedik meg. Távozásával ugyanis új vezetőt kell kinevezni a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának élére, márpedig az „e kollégiumban dogozó bírák hozzák a legtöbb jogerős ítéletet szinte az összes politikai érintettségű büntetőügyben.”

Sulyok Tamás ügyvédről - aki a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatója - a szocialisták a közleményükben azt írták: életrajza alapján tudható, hogy közvetlen munkakapcsolatban állt Trócsányi László igazságügyi miniszterrel, de bíznak abban, hogy nem a tárcavezető informális kapcsolattartójaként, hanem a törvényben előírt módon végzi majd munkáját.

A harmadik jelölt, Varga Zs. András elfogadhatatlan az MSZP számára. A párt szerint Polt Péter legfőbb ügyész korábbi helyetteseként Varga Zs. András közvetlen felelősséggel tartozik azért, hogy „az ügyészség a Fidesz politikai érdekeinek szolgálatában jól átgondolt és időzített koncepciós eljárásokat folytatott és folytat ma is a kormány politikai ellenfeleivel szemben”.

Mindhárom jelöltet a kormánypártok javasolták. Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság fideszes alelnöke, Gulyás Gergely héfőn azt mondta, mindhárom jelölt rendelkezik tudományos fokozattal, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet.

Másik jelölteket csak az LMP javasolt, azokat az embereket viszont nem támogatta a bizottság. Schiffer András, az LMP frakcióvezetője hétfőn azt mondta, csak Czine Ágnes jelöltségét támogatják, a Jobbik egyikükét sem. A parlament az MTI információi szerint szerdán választja meg az alkotmánybírókat.

Bragyova András jelenlegi alkotmánybíró és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén jár le, novemberben pedig Balogh Elemér távozik a testületből. Ezzel felborul a korábbi 8-7-es arány.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.