Chicago: görbe tükör és valóvilágos látlelet

A musical bemutatója - Eperjes Károly rendezésében - október 3-án lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 

Chicago: görbe tükör és valóvilágos látlelet

A musical bemutatója - Eperjes Károly rendezésében - október 3-án lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.
 
 
 
 
 

Chicago: görbe tükör és valóvilágos látlelet

A musical bemutatója - Eperjes Károly rendezésében - október 3-án lesz a Veszprémi Petőfi Színházban.

Fred Ebb, Bob Fosse és John Kander műve Maurine Dallas Watkins „Chicago" című színdarabja alapján készült. A darab két lány, Velma Kelly és Roxie Hart sorsát mutatja be, akiket gyilkosság miatt halálbüntetésre ítélnek és a börtönben találkoznak. Velma, a hivatásos táncosnő és Roxie, a színészi ambíciókat dédelgető háziasszony egymással küzdenek a hírnévért, azért, hogy az ördögi Billy Flynn ügyvédi fondorlataival megmentse őket a haláltól.

- Ha a darabot ajánlanám, minden körülmények között azt mondanám, hogy ez egy klasszikus, vérbő amerikai musical. A vérbőt külön is hangsúlyoznám. A darab születése óta mutatja, hogyan működik a való világ és mi vezérli azt. Ezt a jelenséget és valóvilágos látleletet szeretném megmutatni. Egy általam figyelmeztető jelnek szánt előadás készülhet reményem szerint - mondta a Kossuth-díjas Eperjes Károly, a produkció rendezője, aki 1981-ben a kaposvári színházban Ascher Tamás rendezésében Billy Flynn szerepét játszotta a Chicago című musicalben, s az előadás akkor országos hírűvé vált.

Az előadásban Billy Flynnt kettős szereposztásban Miller Zoltán és Szeles József formálja meg.

– Az ördögi ügyvédet három pillérre építkezve szeretném megmutatni és ebbõl az egyik legfontosabb, a manipuláció. Az élet számtalan területét uralja – hangsúlyozta Miller Zoltán, aki hozzátette: Billy Flynn lehengerlő stílusával, pszichológiai, pedagógiai tudásával bárkit levesz a lábáról. Mindeközben agresszív kommunikációt is folytat magabiztos fellépése mögött gyakran ott tátong az üresség.

Szeles Józsefnek ez a darab volt az egyik vizsgaelőadása a Színművészeti Egyetemen 26 évvel ezelőtt, akkor is Billy Flynn szerepét formálta meg.

– Szakmailag kihívás számomra ez a munka. Úgy kell negatív figurát eljátszanom, hogy egyrészt teljesen hiteles legyen és a nézők ne szeressék Billy Flynnt, mert valójában visszataszító amit képvisel, ugyanakkor mint színésznek, sikeresen kell ezt a szerepet megformálnom. Pengeélen táncolás ez, nagyon izgalmas feladat. A musical mondanivalója sajnos azóta is ugyanolyan aktuális, mint amikor először játszottam benne – többek között erről beszélt Szeles József az előadással kapcsolatban.

Roxie Hartot kettős szereposztásban Halas Adelaida és Szűcs Krisztina alakítja.

– Az önzés, a taposás, a szellemi igénytelenség, a hitványság bedarálja az embereket, akár egy gépezet, csak azt nehéz eldönteni, hogy az egyén vagy a társadalom tragédiája-e mindez. Az így elért, rövid ideig tartó boldogulás pedig hitelesítheti-e a rosszat? – foglalta össze gondolatait a próbafolyamat alatt Halas Adelaida.

Szűcs Krisztina pedig így vélekedik az előadásról:

– A celebvilág csábító fényei, a média manipulálása, az igazságszolgáltatást is elérő korrupció mind áthatja a mai világunkat, ezért aktualitásában semmit nem vesztett a Chicago – emelte ki a művésznő.

A most készülő Chicagóban Velma Kellyt Trokán Anna formálja meg. Nem tagadta, nehéz szerepe az övé, neki kell legtöbbet énekelnie, táncolnia, de ezt nagyszerű közösségben teheti, számára olyan az egész, mint egy álom.

- Újabb jelentős szakmai kihívás számomra ez a zenés szerep. Egy igazi nagy, híres musicalről van szó, remek dalokkal, s bizony egy keserű, ma is igazán aktuális történettel. Az előadás utolsó dalában az egyik szövegrész így hangzik: „Ötven év után nem lesz a Föld vidám.” A darab alapját az 1920-as években írták, azóta eltelt majdnem kétszer ötven esztendő és a világ egyre rosszabb irányba megy és egyáltalán nem vidám a helyzet ezen a bolygón, elég csak körbenéznünk.

Egy biztos: elgondolkodtató darab vár a megyeszékhely művészetpártoló közönségére...

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.