12 milliárdos tendert nyert a Közgép

Mégsem lett teljesen "kegyvesztett" a Simicska-cég...
 
 

12 milliárdos tendert nyert a Közgép

Mégsem lett teljesen "kegyvesztett" a Simicska-cég...
 
 
 
 
 

12 milliárdos tendert nyert a Közgép

Mégsem lett teljesen "kegyvesztett" a Simicska-cég...

Közel 12 milliárd forintos közbeszerzést nyert el egy konzoricum tagjaként a Simicska-közeli cég, a Közgép - derül ki az uniós közbeszerzési lapból. Simicskáék 12 milliárdért dolgozhatnak a budai fonódó villamoson.

Úgy tűnik a friss közzététel alapján, hogy mégsem lett teljesen "kegyvesztett" a Simicska-cég, a Közgép. Az uniós közbeszerzések oldalán megjelent hirdetmény szerint ugyanis közel 12 milliárdos tenderen tudott diadalmaskodni egy konzorcium tagjaként. A BKK által kiírt közbeszerzés és így a szerződés tárgya a Budai fonódó villamosközlekedés megteremtése, a Bem rakparti ág (Budai észak-déli villamoskapcsolat kialakítása) és a Széll Kálmán téri ág kivitelezése (Budai észak-déli villamos kapcsolat kialakítása).

A Bem rakparti ág kivitelezését a Swietelsky, a Strabag és a Közgép által alkotott Bem-Tram Konzorcium nyerte el 4,16 milliárd forint értékben, míg a Széll Kálmán téri ágat az Óbuda-Tram Konzorcium építheti meg 7,8 milliárd forintért. Utóbbi konzorcium tagjai egyébként megegyeznek a Bem-Tram Konzorciuméval.

Simicska médiabirodalmát ugyan talán érték sérelmek az elmúlt időszakban, az építőipari cég egyelőre igen jól tartja magát a közbeszerzések alapján. Ezt nemcsak a mostani, közel 12 milliárdos "győzelem" támasztja alá, de az idei tendergyőzelmek értéke is. A friss szerződéssel együtt ugyanis közel 100 milliárd forintra tehető a megbízások összege - igaz, a legtöbbet egy konzorcium tagjaként, vagy egy másik céggel tett közös ajánlattal nyerte el. Emellett azért egyedüliként is "aratott" a Közgép, hiszen három tendert is így tudott elvinni, összesen 6,8 milliárd forint értékben.

Mindenesetre az idei évvel sem lehet ezek alapján nagy problémája a cégnek. Tavaly a 60 milliárd forintos bevételében 4,1 milliárdos nyeresége maradt az mfor.hu cikke szerint, amit teljes egészében kifizettek osztalékként a tulajdonosoknak. Ezzel az összeggel egyébként a Közgép lett az, amelyik a Fidesz-közeli cégek közül a legtöbb pénzt fizetett ki tavaly a tulajdonosainak.

 

Gyorsan szeretnél értesülni a veszport.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk!

 
 

    Hozzászólás

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.